Την καταστροφή των δορυφόρων Starlink του Έλον Μασκ ζήτησαν στρατιωτικοί ερευνητές από την Κίνα, μια εξαιρετική απειλή που μπορεί να κάνει ένα κράτος εναντίον μιας ιδιωτικής ξένης επιχείρησης.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Κίνα υπέβαλε καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζοντας ότι δύο από τους δορυφόρους Starlink του Musk είχαν σχεδόν συγκρουσθεί με τη μονάδα Tianhe του Διαστημικού Σταθμού Tiangong – τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2021 – και ότι οι Κινέζοι αστροναύτες αναγκάστηκαν να εκτρέψουν τη μονάδα του σταθμού για να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Το Starlink είναι μέρος της SpaceX του Elon Musk και οι δορυφόροι αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για να γίνει διαθέσιμη η διαδικτυακή κάλυψη από τους δορυφόρους παγκοσμίως, με στόχο την εκτόξευση σχεδόν 12.000 δορυφόρων Starlink σε χαμηλή τροχιά της Γης.

Άτυπος πόλεμος στο… διάστημα

Το διάστημα έχει πλέον μεγάλη… συμφόρηση και οι κίνδυνοι σύγκρουσης – είτε με δορυφόρους είτε με διαστημικά συντρίμμια – δεν είναι νέοι.

Αναμφισβήτητα, η Κίνα ήταν μεταξύ των πρώτων που βοήθησαν στη δημιουργία μεγάλου μέρους αυτών των συντριμμιών: Τον Ιανουάριο του 2007, η Κίνα δοκίμασε τον πρώτο της επιτυχημένο αντιδορυφορικό πύραυλο (ASAT), καταστρέφοντας έναν από τους δικούς της ανενεργούς δορυφόρους και δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα περιστατικά διαστημικών απορριμμάτων στον κόσμο.

Αυτά τα διαστημικά σκουπίδια εξακολουθούν να επιπλέουν στο διάστημα, προκαλώντας κινδύνους σύγκρουσης κάθε μέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι οι δορυφόροι Starlink είχαν θέσει σε κίνδυνο τον διαστημικό σταθμό της Κίνας.

Μάλιστα, δήλωσαν ότι εάν υπήρχε «σημαντική πιθανότητα σύγκρουσης» με τον διαστημικό σταθμό της Κίνας, οι ΗΠΑ θα είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων.

«Επειδή οι δραστηριότητες δεν πληρούσαν το όριο των καθιερωμένων κριτηρίων έκτακτης σύγκρουσης, οι ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης δεν δικαιολογούνταν και στις δύο περιπτώσεις».

Οι απειλές της Κίνας

Η Κίνα κάνει τώρα ένα βήμα παραπέρα: Κινέζοι στρατιωτικοί ερευνητές απειλούν ότι οι δορυφόροι Starlink του Musk πρέπει να καταστραφούν.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν φαίνεται τόσο πολύ να είναι ο φόβος της σύγκρουσης, αλλά μάλλον ότι η Κίνα πιστεύει ότι το Starlink θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και ως εκ τούτου να απειλήσει αυτό που η Κίνα αποκαλεί την εθνική της ασφάλεια.

Πέντε ανώτεροι επιστήμονες στην αμυντική βιομηχανία της Κίνας, με επικεφαλής τον Ren Yuanzhen, ερευνητή στο Ινστιτούτο Παρακολούθησης και Τηλεπικοινωνιών του Πεκίνου – το οποίο υπάγεται στη Στρατηγική Δύναμη Υποστήριξης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) – έγραψαν πρόσφατα ότι «πρέπει να υιοθετηθούν μέθοδοι για να κάνουν ορισμένους δορυφόρους Starlink να χάσουν τις λειτουργίες τους».

Οι μέθοδοι Soft kill στοχεύουν το λογισμικό και τα λειτουργικά συστήματα των δορυφόρων, ενώ οι μέθοδοι hard kill καταστρέφουν φυσικά τους δορυφόρους, όπως η χρήση ενός όπλου ASAT.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Η Κίνα δεν είναι ο μόνος κρατικός παράγοντας που δείχνει ενδιαφέρον να παρέμβει στους δορυφόρους Starlink του Musk.

Η Ρωσία επίσης προσπάθησε να εμποδίσει την υπηρεσία διαδικτύου του Starlink στην Ουκρανία και απέτυχε.

«Η Starlink έχει αντισταθεί στις απόπειρες παρεμβολής και χάκερ στον κυβερνοχώρο της Ρωσίας μέχρι στιγμής, αλλά εντείνει τις προσπάθειές της», έγραψε ο Musk στο Twitter τον Μάιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Starlink είναι ένα πρόβλημα για τη Ρωσία, επειδή οι δορυφόροι του Musk επέτρεψαν στην Ουκρανία να παραμείνει συνδεδεμένη με το Διαδίκτυο – και τον υπόλοιπο κόσμο – εν μέσω των προσπαθειών της Ρωσίας να αποκόψει τη χώρα.