ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αγοράσει μυστικά «ευαίσθητα» δεδομένα πολιτών!

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών περιφρονούν τον νόμο και αγοράζουν πληροφορίες για τους Αμερικανούς»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αγοράσει μυστικά «ευαίσθητα» δεδομένα πολιτών!

Ένα τρομερό σκάνδαλο αποκαλύπτεται, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αγοράσει σωρεία πληροφοριών για πολίτες από τρίτους παρόχους δεδομένων, σύμφωνα με το Wired, το οποίο επικαλείται υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής. 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συγκεντρώνει κρυφά έναν “μεγάλο όγκο” “ευαίσθητων και προσωπικών πληροφοριών” για τους ίδιους τους πολίτες της, όπως ενημέρωσε μια ομάδα ανώτερων συμβούλων την Αβρίλ Χέινς, τη διευθύντρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Το μέγεθος και η έκταση της κυβερνητικής προσπάθειας για τη συσσώρευση δεδομένων που αποκαλύπτουν τις ελάχιστες λεπτομέρειες της ζωής των Αμερικανών περιγράφονται με νηφαλιότητα και εκτενώς από την ίδια την ομάδα εμπειρογνωμόνων της διευθύντριας σε μια πρόσφατα αποχαρακτηρισμένη έκθεση. Η Χέινς είχε αναθέσει για πρώτη φορά στους συμβούλους της στα τέλη του 2021 να ξετυλίξουν ένα κουβάρι μυστικών επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ εμπορικών μεσιτών δεδομένων και μελών της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών.

“Αυτή η έκθεση αποκαλύπτει αυτό που φοβόμασταν περισσότερο”, σύμφωνα με τον δικηγόρο Σον Βίτκα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Demand Progress. “Οι υπηρεσίες πληροφοριών περιφρονούν τον νόμο και αγοράζουν πληροφορίες για τους Αμερικανούς που το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο έχουν καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει”.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί “δειλές ερμηνείες των παλαιών νόμων” για να παρακάμψει τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, καθώς οι εισαγγελείς αγνοούν όλο και περισσότερο τα όρια που παραδοσιακά επιβάλλονται στην εγχώρια παρακολούθηση.

“Προειδοποιώ εδώ και χρόνια ότι αν η χρήση μιας πιστωτικής κάρτας για την αγορά προσωπικών πληροφοριών ενός Αμερικανού ακυρώσει τα δικαιώματά του στην Τέταρτη Τροποποίηση, τότε οι παραδοσιακοί έλεγχοι και οι ισορροπίες για την κυβερνητική επιτήρηση θα καταρρεύσουν”, σύμφωνα με τον γερουσιαστή Ρον Γουάιντεν (D-OR).

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στις 8 Μαρτίου, ο Γουάιντεν πίεσε τη Χέινς να δημοσιεύσει την έκθεση της επιτροπής – αφού η Χέινς δήλωσε ότι θα πρέπει “οπωσδήποτε” να διαβαστεί από το κοινό. Την Παρασκευή, αυτό ακριβώς συνέβη, αφού το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (ODNI) τη δημοσίευσε εν μέσω μιας μάχης με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Ηλεκτρονική Ιδιωτικότητα (EPIC) για διάφορα σχετικά έγγραφα.

Η ίδια η ομάδα συμβούλων του ODNI καθιστά σαφές ότι οι στατικές ερμηνείες της κυβέρνησης σχετικά με το τι συνιστά “δημόσια διαθέσιμη πληροφορία” αποτελεί σημαντική απειλή για το κοινό. Οι σύμβουλοι αποδοκιμάζουν τις υφιστάμενες πολιτικές που συγχέουν αυτόματα, κατ’ αρχάς, τη δυνατότητα αγοράς πληροφοριών με το ότι αυτές θεωρούνται “δημόσιες”.

Οι πληροφορίες που πωλούνται εμπορικά για τους Αμερικανούς σήμερα είναι “πιο αποκαλυπτικές, διαθέσιμες για περισσότερους ανθρώπους (σε μεγάλες ποσότητες), λιγότερο δυνατό να αποφευχθούν και λιγότερο κατανοητές” από αυτές που παραδοσιακά θεωρούνται “δημόσια διαθέσιμες”.

Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο, η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να παρακολουθεί “επίμονα” τα τηλέφωνα “εκατομμυρίων Αμερικανών” χωρίς ένταλμα, εφόσον πληρώνει για τις πληροφορίες. Αν η κυβέρνηση ζητούσε απλώς πρόσβαση στην τοποθεσία μιας συσκευής, αυτό θα θεωρούνταν “έρευνα” βάσει της τέταρτης τροπολογίας και θα απαιτούσε την υπογραφή ενός δικαστή. Αλλά επειδή οι εταιρείες είναι πρόθυμες να πουλήσουν τις πληροφορίες -όχι μόνο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και σε άλλες εταιρείες- η κυβέρνηση τις θεωρεί “δημόσια διαθέσιμες” και επομένως ισχυρίζεται ότι “μπορεί να τις αγοράσει”.

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει ότι είναι σχετικά εύκολο να “αποανωνυμοποιηθούν και να ταυτοποιηθούν άτομα” με βάση δεδομένα που είχαν αρχικά ανωνυμοποιηθεί πριν από την εμπορική πώλησή τους. Σύμφωνα με την έκθεση, τα δεδομένα μπορούν να κάνουν πράγματα όπως “να ταυτοποιήσουν κάθε άτομο που συμμετείχε σε μια διαμαρτυρία ή διαδήλωση με βάση την τοποθεσία του smartphone του ή τα αρχεία παρακολούθησης διαφημίσεων”, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες για τις πολιτικές ελευθερίες σχετικά με το πώς “μεγάλες ποσότητες λεγόμενων “δημόσιων” πληροφοριών μπορούν να οδηγήσουν σε ευαίσθητες συσσωρεύσεις”.

Η έκθεση συνεχίζει λέγοντας ότι σε παλαιότερες εποχές, η πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με ένα πρόσωπο αποτελούσε μέρος μιας “στοχευμένης” και “προκαθορισμένης” έρευνας. Αυτό δεν ισχύει πλέον.

“Σήμερα, με έναν τρόπο που πολύ λιγότεροι Αμερικανοί φαίνεται να κατανοούν, και ακόμη λιγότεροι από αυτούς μπορούν να αποφύγουν, [οι εμπορικά διαθέσιμες πληροφορίες] περιλαμβάνουν πληροφορίες για σχεδόν όλους”, αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι τόσο ο “όγκος όσο και η ευαισθησία” των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες για την αγορά από την κυβέρνηση έχουν εκραγεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην “ανίχνευση θέσης και σε άλλα χαρακτηριστικά των smartphones”, καθώς και στο “μοντέλο νομισματοποίησης με βάση τη διαφήμιση” που στηρίζει μεγάλο μέρος του διαδικτύου.

Σύμφωνα με το ODNI, τα δεδομένα αυτά “σε λάθος χέρια” θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των πολιτών “διευκολύνοντας τον εκβιασμό, την παρακολούθηση, την παρενόχληση και τη δημόσια διαπόμπευση” – όλα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τον Λευκό Οίκο στο παρελθόν.

“Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε ποτέ να υποχρεώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους να φέρουν συσκευές εντοπισμού θέσης στο πρόσωπό τους ανά πάσα στιγμή, να καταγράφουν και να παρακολουθούν τις περισσότερες από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους ή να διατηρούν άψογα αρχεία όλων των αναγνωστικών τους συνηθειών. Ωστόσο, τα smartphones, τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, οι τεχνολογίες διαδικτυακής παρακολούθησης, το Διαδίκτυο των πραγμάτων και άλλες καινοτομίες είχαν αυτό το αποτέλεσμα χωρίς τη συμμετοχή της κυβέρνησης”, αναφέρεται στην έκθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.