Πολλές είναι οι ουκρανικές απώλειες κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, καθώς οι Ρώσοι αμύνονται σκληρά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μέσα μόνο στον Ιούλιο σκοτώθηκαν πάνω από 20.000 Ουκρανοί στρατιώτες. 

Η κατάσταση έχει δυσκολέψει για τους Ουκρανούς, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν πίσω τα εδάφη που έχασαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε επιθέσεις με drones στη Μόσχα και στην Κριμαία.

Κάτι που φαίνεται οδήγησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει ανοιχτά την Τετάρτη για ειρήνη και να εκφράζει την ελπίδα του ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο μια «ειρηνευτική σύνοδος κορυφής». 

Ο Β.Ζελένσκι δήλωσε στους Ουκρανούς διπλωμάτες σε ομιλία του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του προέδρου ότι σχεδόν 40 χώρες θα εκπροσωπηθούν στη συνάντηση στην Τζέντα στις 5 και 6 Αυγούστου, την οποία τη χαρακτήρισε ως μια «καλή αρχή», ώστε στη συνέχεια να υπάρχει μια «ειρηνευτική σύνοδος κορυφής».

">

«Εργαζόμαστε για να πραγματοποιηθεί (η σύνοδος κορυφής) αυτό το φθινόπωρο», είπε.

«Το φθινόπωρο είναι πολύ σύντομα, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος για να προετοιμάσουμε τη σύνοδο κορυφής και να συμμετάσχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου».

Ο Ζελένσκι και η ομάδα του συνεργάζονται με συμμάχους για να οικοδομήσουν ευρεία υποστήριξη για μια «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» που θα εγκρίνει τις αρχές που θα στηρίξουν μια διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε από την εισβολή πλήρους κλίμακας της Ρωσίας πριν από σχεδόν 18 μήνες.