ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ συμμαχεί με την Άγκυρα για την εξάλειψη του ΡΚΚ!

Το Ιράκ και η Τουρκία άνοιξαν ταυτόχρονα όλους τους φακέλους που σχετίζονται με οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί σε τρομοκρατικούς καταλόγους

Η σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ συμμαχεί με την Άγκυρα για την εξάλειψη του ΡΚΚ!

Σύμφωνα με παρατηρητές η συμφωνία ασφαλείας μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας με την εγκατάσταση κοινών κέντρων διοίκησης και εκπαίδευσης ισοδυναμεί με πραξικόπημα στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και πλήρη εξουσιοδότηση για οποιεσδήποτε επιχειρήσεις της Άγκυρας που θα στόχευαν το κόμμα.

Οι παρατηρητές πρόσθεσαν, «ο κοινός συντονισμός θα σημαίνει ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα εισέλθουν σε άμεση αντιπαράθεση με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ειδικά αφού θεωρείται απαγορευμένο κόμμα».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν ήταν φιλοξενούμενος στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου ηγετών ασφαλείας, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Θαμπέτ Αλ-Αμπάσι.

Κατόπιν τούτου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της «Κοινής Ομάδας Σχεδιασμού Τουρκίας-Ιράκ», η οποία συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράκ στις 22 Απριλίου 2024.

Κοινό κέντρο ασφαλείας

Υψηλόβαθμη επίσημη πηγή που συνόδευε τη συμμετέχουσα αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε: «Το Ιράκ και η Τουρκία άνοιξαν ταυτόχρονα όλους τους φακέλους που σχετίζονται με οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί σε τρομοκρατικούς καταλόγους, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και του ISIS».

Πολιτική δίωξη –Απαγορεύτηκαν τρία κόμματα στη Βαγδάτη

Η Ουάσιγκτον, η Άγκυρα και άλλες χώρες κατατάσσουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στον τρομοκρατικό κατάλογο, ενώ το Ιράκ εξέφρασε την καλή του πίστη στην τουρκική πλευρά πριν από την επίσκεψη της ιρακινής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, μέσω της ιρακινής δικαιοσύνης που εξέδωσε απόφαση για τη διάλυση 3 πολιτικά κόμματα που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Εργατικού Κόμματος και κλείνουν τα κεντρικά τους γραφεία.

Αυτά είναι το Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας των Γιαζίντι, το Κόμμα Μετώπου Αγώνα των Γιαζίντι και το Κόμμα Ελευθερίας της Κοινότητας του Κουρδιστάν, με την κατηγορία ότι έχουν δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα.

Η απόφαση για την απαγόρευση αυτών των κομμάτων ήρθε σε συμφωνία με την καταγγελία της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας σχετικά με τη σύνδεση αυτών των κομμάτων με το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Θαμπέτ Αλ-Αμπάσι, υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του, Yaşar Guler, μνημόνιο κατανόησης για στρατιωτική και ασφάλεια συνεργασία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «δημιουργηθεί ένα κοινό κέντρο ασφαλείας, στο οποίο θα συντονίζονται όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στο ιρακινό έδαφος και θα ανταλλάσσονται πληροφορίες των Υπηρεσιών που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δύο χωρών».

Σύμφωνα με τις συμφωνίες που συνήψαν το Ιράκ και η Τουρκία, ειδικά όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, το Ιράκ θα εργαστεί για να παράσχει στην Τουρκία όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, σύμφωνα με τον ειδικό διεθνούς δικαίου Χαντί αλ Νταραγί.

Ιράκ και Εργατικό Κόμμα

Από το 1981, η Τουρκία καταδιώκει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν μετά την εισβολή του στο ιρακινό έδαφος και η Άγκυρα έχει κλιμακώσει τις επιχειρήσεις της τα τελευταία πέντε χρόνια για να καταδιώξει το PKK μέσω εκτεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός του ιρακινού εδάφους με την έγκριση του Ιράκ.

Από την άλλη, το Ιράκ προσπαθεί να αποδείξει την καλή του πίστη στην Άγκυρα περιορίζοντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, μέσω μιας σειράς πολιτικών αποφάσεων και αποφάσεων ασφαλείας, με στόχο τον περιορισμό της δραστηριότητάς του και ουσιαστικά τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Στις 23 Ιουλίου του τρέχοντος έτους 2024, η ιρακινή κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα να χαρακτηρίσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ως «απαγορευμένη οργάνωση», να απεμπλακεί κάθε στοιχείο που εμπλέκεται στο Εργατικό Κόμμα και να τους εμποδίσει να ασκούν κυβερνητικές λειτουργίες στη χώρα.

Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από μια σειρά επεισοδίων ασφαλείας που απέδειξαν τη συμμετοχή του PKK σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς που επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης τριών μελών του κόμματος την 1η Ιουλίου που σχεδίαζαν να ανατινάξουν τον αγωγό Τζεϊχάν που προοριζόταν για εξαγωγή πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ. προς το λιμάνι του Τζεϊχάν της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος στο ιρακινό κοινοβούλιο, Αρίφ αλ Χαμάμι, δήλωσε: «Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν έχει βλάψει πολύ τα υπέρτατα συμφέροντα του Ιράκ και έχει επηρεάσει την εθνική του ασφάλεια, επειδή έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα να εισβάλει στο ιρακινό έδαφος και να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις βαθιά μέσα μας. έδαφος, βλάπτοντας έτσι την κυριαρχία της χώρας».

Ο κίνδυνος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, σύμφωνα με τον στρατηγικό ειδικό, Ουαθίκ αλ Ντουτζάιλι, δεν βρίσκεται μόνο στην εισβολή του κόμματος στο ιρακινό έδαφος, αλλά και στο δίκτυο πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό του χώρα.

Εκθέσεις ιρακινών και ξένων υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν ότι το PKK εκμεταλλεύεται την παρουσία του και στις δύο πλευρές των ιρακινοσυριακών συνόρων, με στόχο να το εκμεταλλευτεί για να δημιουργήσει ένα οικονομικό σύστημα βασισμένο στο λαθρεμπόριο αγαθών, εμπορευμάτων, όπλων κ.λπ.

Το στρατόπεδο Ζλίκαν στην περιοχή Μπασίκα (42 χλμ. βόρεια της Μοσούλης) είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις που στεγάζουν τουρκικές δυνάμεις, καθώς περιλαμβάνει περισσότερους από 1.000 Τούρκους στρατιώτες, μαζί με μια σειρά από τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα, αεράμυνα και άλλα.

Οι τουρκικές δυνάμεις μπόρεσαν να προχωρήσουν προς το στρατόπεδο λίγο μετά την εισβολή του ISIS στην πόλη της Μοσούλης στα μέσα του 2014, η οποία δέχθηκε πολλές φορές πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από ομάδες πιστές στο Ιράν σε μεγάλα διαστήματα.

Η ιρακινή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Μουχάμαντ Σια αλ Σουντάνι, θα παρουσιάσει όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την τουρκική πλευρά στο ιρακινό κοινοβούλιο για έγκριση σύμφωνα με το νόμο.

Σχετικά με αυτές τις συμφωνίες, ο Άμερ αλ Φαγιέζ, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, είπε ότι «το Κοινοβούλιο θα εργαστεί για να επανεξετάσει λεπτομερώς όλες τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με στόχο την έγκρισή τους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αλ Φαγιέζ εξήρε αυτές τις συμφωνίες επειδή «θα εγγυηθούν την κυριαρχία της χώρας από οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση εκτός του πεδίου συντονισμού με την ιρακινή κυβέρνηση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.