Τον Οκτώβριο του 1961 η Σοβιετική Ένωση έριξε την πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα που ισοδυναμούσε με 58 μεγατόνους TNT.
Η ζημιά που προέκυψε είχε πάνω από 160 χιλιόμετρα έκταση.
Πρόκειται για την «βόμβα του Τσάρου», την ισχυρότερη ατομική βόμβα που φτιάχτηκε ποτέ.
Η Tsar Bomba ισοδυναμούσε με 58 μεγατόνους TNT και ήταν μια εναέρια βόμβα υδρογόνου γνωστή ως θερμοπυρηνικό όπλο. Είχε μήκος οκτώ μέτρα,διάμετρο σχεδόν 2,6 μέτρα και βάρος πάνω από 27 τόνους, το βάρος πέντε ελεφάντων.
Η Tsar Bomba δοκιμάστηκε πέφτοντας πάνω στο έρημο νησί Novea zemlya. Ήταν εξοπλισμένη με ένα ειδικό αλεξίπτωτο που θα επιβράδυνε την πτώση του επιτρέποντας στο αεροπλάνο να πετάξει σε ασφαλή απόσταση από τους βαρομετρικούς αισθητήρες έκρηξης, ώστε η βόμβα να εκραγεί τέσσερα χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος!
Ο βαρομετρικός αισθητήρας ανιχνεύει το τελικό υψόμετρο, 32 Πυροκροτητές σύρματος γέφυρας απελευθερώνουν έναν ηλεκτρικό σπινθήρα για να πυροδοτήσουν την χημική βόμβα. Η έκρηξη χημικής βόμβας προκαλεί συμπίεση μέσα στο πλουτώνιο και απελευθερώνει εκρήξεις νετρονίων.
Το νετρόνιο χωρίζεται στα δύο και απελευθερώνει ενέργεια, παράγοντας δύο ή τρία επιπλέον νετρόνια! Καθένα από αυτά συνεχίζει να αντιδρά ή να χωρίζει άλλα άτομα πλουτωνίου, διατηρώντας έτσι μια αλυσιδωτή αντίδραση που παράγει υψηλό επίπεδο θερμότητας υψηλότερο ακόμη και από αυτό στο κέντρο του ήλιου μας, 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Το κέντρο του ήλιου είναι 15 εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου.
Η εν λόγω θερμοκρασία οδηγεί σε ατομική έκρηξη που διαλύει τα πάντα.
Η βόμβα του Τσάρου εξαπέλυσε απίστευτη ενέργεια μεγέθους 57 μεγατόνων ή 57 εκατομμυρίων τόνων TNT (δυναμίτιδας).
Αυτό σημαίνει ότι ήταν 1.500 φορές μεγαλύτερη από τις βόμβες που έπεσαν σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και 10 φορές πιο ισχυρή από όλα τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι αισθητήρες κατέγραψαν το κύμα έκρηξης της βόμβας να κάνει το γύρο της Γης, όχι μια, όχι δυο, αλλά τρεις φορές.