ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ωραίος ο Κασσελάκης: Φτιάχνει «νέο ΣΥΡΙΖΑ», αφού δεν τον γουστάρουν στον παλιό! Ψηφοφόρους πού θα βρει;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η Βρετανία έδωσε την άδεια στην Ουκρανία να κτυπήσει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας με τους Storm-Shadow

«Κτυπήστε αλλά με… ανθρωπιστικά κριτήρια»!

Η Βρετανία έδωσε την άδεια στην Ουκρανία να κτυπήσει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας  με τους Storm-Shadow

Η βρετανική κυβέρνηση, μέσω του νέου υπουργού Άμυνας John Healeyέδωσε την άδεια στο Κίεβο και στον στρατό του Ζελένσκι να μπορεί να κτυπά στόχους εντός της Ρωσίας.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο John Healey είπε ότι η παράδοση των πυραύλων δεν εμποδίζει τον Ζελένσκι  να τους χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει στόχους εντός της  Ρωσίας:

«Παρέχουμε όπλα για να υπερασπιστούμε μια κυρίαρχη χώρα. Και αυτό δεν τους εμποδίζει να χτυπήσουν στόχους εντός της  Ρωσίας», είπε για να προσθέσει το εξής εκπληκτικό:

«Αλλά αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου»!

Τις δηλώσεις αυτές ο Healey τις έκανε με αφορμή την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Β.Ζελένσκι στο Λονδίνο ο πρώτος ξένος ηγέτης που παρευρέθηκε αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας μετά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 1997, σε μια δημόσια επίδειξη της «ένθερμης υποστήριξης» της Βρετανίας στην Ουκρανία καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ εάν ο Ντόναλντ Τζ. κερδίζει μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Ο κ. Ζελένσκι ενημέρωσε τους ανώτατους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης την Παρασκευή για τη στρατιωτική σύγκρουση της χώρας του με τη Ρωσία, ενώ συζήτησε κινήσεις για να αποτρέψει τα πετρελαιοφόρα να παραβιάσουν τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που προσκλήθηκε στην Downing Street από τον Keir Starmer, τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό, μετά τη νίκη του στις εκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης σε μια νέα συνθήκη υποστήριξης των εξαγωγών στον τομέα της άμυνας που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την παραγωγή στρατιωτικού υλικού και όπλων και στις δύο χώρες.

Ο κ. Ζελένσκι χρησιμοποίησε τη συνάντηση για να παροτρύνει τη Βρετανία να ασκήσει πιέσεις στους εταίρους της για να επιτρέψουν τη χρήση δυτικών στρατιωτικών όπλων εναντίον μεγαλύτερου εύρους στόχων, λέγοντας ότι αυτό που έλειπε στην Ουκρανία ήταν η ικανότητα μεγάλου βεληνεκούς.

Κάνοντας έκκληση για την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από ορισμένα έθνη, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι αυτό θα επιτρέψει στην Ουκρανία «να χτυπήσει πιο μακριά από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών στρατιωτικών αεροδρομίων».

Η επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στην Ντάουνινγκ Στριτ ακολούθησε τη συμμετοχή του την Πέμπτη σε σύνοδο κορυφής περισσότερων από 45 Ευρωπαίων ηγετών στο Παλάτι Μπλένχαϊμ, κοντά στην Οξφόρδη, όπου η Ουκρανία ήταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη και όπου ο Ζελένσκι και οι δυνάμεις του κέρδισαν  νέες υποσχέσεις υποστήριξης για τον πόλεμο  κατά της Ρωσίας.

«Η Ουκρανία είναι, και θα είναι πάντα, στο επίκεντρο της ατζέντας αυτής της κυβέρνησης, και επομένως είναι σωστό ο Πρόεδρος Ζελένσκι να κάνει μια ιστορική ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο», είπε ο κ. Στάρμερ σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του πριν από την συνάντηση.

Αργότερα την Παρασκευή, η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Στάρμερ είχε περιγράψει τη συνάντηση ως ένα κομμάτι της ιστορίας και την πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα που ένας ξένος ηγέτης απευθύνεται αυτοπροσώπως στο υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό, είπε ο κ. Στάρμερ, απέδειξε την υψηλή εκτίμηση που έχουν ο Πρόεδρος Ζελένσκι και ο ουκρανικός λαός στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη πλευρά ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας για κατάρριψη ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Το αίτημα αυτό, σύμφωνα με τον Σολτς, είναι «εκτός συζήτησης».

Μιλώντας στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας , ο Σολτς τόνισε ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ σχετικά με την απόφαση αυτή, σημειώνοντας ότι και οι ΗΠΑ συμμερίζονται την ίδια άποψη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.