ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals.gr

Η Wall Street Journal περιγράφει το μοιραίο λάθος του Σινουάρ – Του είπαν να διαφύγει στην Αίγυπτο και αρνήθηκε

Άραβες διαπραγματευτές του πρόσφεραν έξοδο από τη Γάζα και επιστροφή στην Αίγυπτο για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, με εκείνον να απαντά αρνητικά

Η Wall Street Journal περιγράφει το μοιραίο λάθος του Σινουάρ – Του είπαν να διαφύγει στην Αίγυπτο και αρνήθηκε

Η Wall Street Journal περιγράφει την μοιραία απόφαση του Γιαχία Σινουάρ, η οποία, όπως αποδείχθηκε, αποδείχθηκε καθοριστική για την δολοφονία του αποκαλύπτοντας ότι Άραβες διαπραγματευτές του πρόσφεραν έξοδο από τη Γάζα και επιστροφή στην Αίγυπτο για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, με εκείνον να απαντά αρνητικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ ο Σινουάρ ήλπιζε ότι ο πόλεμος που προκάλεσε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 θα έσερνε το Ιράν και τους «δορυφόρους» του σε έναν περιφερειακό πόλεμο με το Ισραήλ.

«Δεν είμαι υπό πολιορκία, βρίσκομαι σε παλαιστινιακό έδαφος», φέρεται να ήταν η απάντηση που έδωσε ο Σινουάρ στους Άραβες διαμεσολαβητές.

Κατά το δημοσίευμα, αυτό στο οποίο πόνταρε ο Σινουάρ φέρεται να ήταν ο μεγάλος αριθμός των νεκρών αμάχων, με τον ίδιο να λέει στους αξιωματούχους της Χαμάς που βρίσκονταν εκτός Γάζας να αρνηθούν παραχωρήσεις, καθώς εκτιμούσ ε ότι η παγκόσμια πίεση στο Ισραήλ θα ανάγκαζε το Τελ Αβίβ να συμφωνήσει σε δύσκολους όρους.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την εκτέλεση έξι ομήρων από τη Χαμάς και το χτύπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ με τους βομβητές-βόμβες, ο Σινουάρ είχε προβλέψει ότι η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση θα πιεζόταν να κάνει παραχωρήσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται να είχε προειδοποιήσει τους αξιωματούχους της Χαμάς ότι, παρά την πίεση που θα δεχθούν για μια συμφωνία, δεν θα πρέπει να κάνουν καμία παραχώρηση.

Τα μεταθανάτια σχέδια του Σινουάρ

Στο ίδιο δημοσίευμα περιγράφεται ότι ο Σινουάρ, ο οποίος αντιλαμβανόταν ότι οι IDF τον πλησίαζαν την ώρα που έβλεπε ότι ένα μεγάλο μέρος της Χαμάς είχε υποστεί σημαντική φθορά μετά από ένα χρόνο πολέμου, άφησε ένα μήνυμα για τους οπαδούς του μετά το θάνατό του.

Στο μήνυμα αυτό ο Σινουάρ, ο οποίος εκτιμούσε ότι η εξόντωσή του πιθανότατα θα οδηγούσε το Ισραήλ σε νέες προσφορές για συμφωνία, φέρεται να λέει στους αξιωματούχους του ότι η Χαμάς θα ήταν σε ισχυρότερη θέση για να κάνει συμφωνία.

Οι Άραβες διαμεσολαβητές που επικαλείται η Wall Street Journal εμφανίζουν τον Σινουάρ να έχει προτείνει η Χαμάς – μετά τον θάνατό του – να διορίσει ένα συμβούλιο διακυβέρνησης και διαχείρισης.

Τα μοιραία λάθη του Ισραήλ

Η WSJ αποκαλύπτει, επίσης, ότι η ισραηλινή ηγεσία επέλεξε να μην εξοντώσει τον Σινουάρ πριν από τις επιθέσεις του στις 7 Οκτωβρίου, παρά τις αρκετές ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν.

Ισραηλινές πηγές που συμμετείχαν στους σχεδισμούς είπαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι διαφωνίες ανάμεσα σε αξιωματούχους και κακός συγχρονισμός οδήγησαν στην επιβίωση του Σινουάρ.

Κατά τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φέρεται να είχε εγκρίνει δύο χτυπήματα για την εξουδετέρωση του Σινουάρ και του Μοχάμεντ Ντέιφ – και τα δύο απέτυχαν.

Την εξόντωση του Σινουάρ είχε προσπαθήσει και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, αλλά τότε ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ότι ο ηγέτης της Χαμάς είχε επικεντρωθεί στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και δεν αποτελούσε πραγματική απειλή για το Ισραήλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρόμοια κατάληξη είχε και συζήτηση που φέρεται να έγινε το 2022, όταν και πάλι ο Μπένετ προσπάθησε να πείσει το υπουργικό του συμβούλιο για την ανάγκη επίθεσης στον Σινουάρ, με αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η Χαμάς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για το Ισραήλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.