ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

IAEA: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για νάρκες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια»

Τι είπε ο Ραφαέλ Γκρόσι

IAEA: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για νάρκες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια»

Οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έλεγξαν ένα ευρύτερο τμήμα της περιμέτρου της λίμνης ψύξης του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια (ZNPP), χωρίς να βρουν ενδείξεις ναρκών και εκρηκτικών υλών, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι σε δήλωσή του την Παρασκευή.

«Οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έλαβαν πρόσθετη πρόσβαση στον χώρο του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας Ζαπορίζια (ZNPP), χωρίς – μέχρι στιγμής – να παρατηρήσουν ορατές ενδείξεις ναρκών ή εκρηκτικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Γκρόσι, οι εμπειρογνώμονες μπόρεσαν «να ελέγξουν ένα ευρύτερο τμήμα της περιμέτρου της μεγάλης λίμνης ψύξης του ZNPP από ό,τι προηγουμένως». Επίσης «επισκέφθηκαν την πύλη απομόνωσης που χωρίζει τη λίμνη ψύξης από ό,τι έχει απομείνει από τη δεξαμενή Kakhovka». Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ «πήγαν στην πύλη που χωρίζει το κανάλι εκροής του γειτονικού θερμοηλεκτρικού σταθμού Zaporozhye (ZTPP) από τη δεξαμενή».

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δει νάρκες ή εκρηκτικά. Αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερη πρόσβαση, μεταξύ άλλων στις στέγες των μονάδων αντιδραστήρων 3 και 4 και σε τμήματα των αιθουσών των στροβίλων. Παραμένω αισιόδοξος ότι αυτή η πρόσβαση θα τους χορηγηθεί σύντομα», δήλωσε ο Γκρόσι.

Στις 5 Ιουλίου, οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ ζήτησαν πρόσθετη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του σταθμού, η οποία είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθεί η απουσία ναρκών και εκρηκτικών στον στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι φέρεται να σχεδιάζει τρομοκρατική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του Ζελένσκι ως ένα ακόμη ψέμα. Ο Renat Karchaa, σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom, δήλωσε ότι η δήλωση του Ουκρανού ηγέτη μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια προκειμένου να παρασύρει το ΝΑΤΟ περαιτέρω στην ουκρανική σύγκρουση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.