Αρχηγός αστυνομίας στην Ιαπωνία ζήτησε συγγνώμη από έναν θανατοποινίτη που πέρασε 58 χρόνια της ζωής του σε φυλακή για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει.

Ο 88χρονος Ιουάο Χακαμάντα, κρατούνταν στην πτέρυγα των θανατοποινιτών για περισσότερο από μισό αιώνα μέχρι τον περασμένο μήνα που αθωώθηκε από το δικαστήριο της Σιζουόκα της Ιαπωνίας έπειτα από αναθεώρηση της δίκης του.

Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι αστυνομία και εισαγγελία συνεργάστηκαν για να παραποιήσουν και να «φυτέψουν» στοιχεία εις βάρος του πρώην πυγμάχου και του άσκησαν βία για να ομολογήσει.

Η συγνώμη του αρχηγού της αστυνομίας στον θανατοποινίτη που αθωώθηκε
Χθες, Δευτέρα, τον επισκέφθηκε στο σπίτι του ο αρχηγός της αστυνομίας της περιφέρειας Σιζουόκα της Ιαπωνίας, Τακαγιόσι Τσούντα και του ζήτησε προσωπικά συγνώμη.

Υποκλίθηκε βαθιά μπροστά του και του είπε: «Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική οδύνη και επιβάρυνση για 58 χρόνια. Λυπούμαστε τρομερά».

Ο Χακαμάντα, ο οποίος δυσκολεύεται να μιλήσει λόγω της ψυχικής του κατάστασης από τις δεκαετίες που πέρασε στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, είπε: «Τι σημαίνει να έχεις την εξουσία… Μόλις έχεις τη δύναμη, δεν πρέπει να γκρινιάζεις».

Η αδελφή του, Χιντέκο Χαμακάντα, ηλικίας 91 ετών, η οποία στάθηκε στο πλευρό του στη μακρόχρονη προσπάθειά του να αποδείξει την αθωότητά του, ευχαρίστησε τον αρχηγό της αστυνομίας της περιφέρειας αυτής της Ιαπωνίας, που του επισκέφθηκε στο σπίτι τους. Και στους δημοσιογράφους τόνισε ότι δεν είχε νόημα να παραπονεθούν μετά από τόσα χρόνια, καθώς ο εν λόγω αξιωματικός της ιαπωνικής αστυνομίας «δεν ενεπλάκη στην υπόθεση και ήρθε εδώ μόνον στο πλαίσιο των καθηκόντων του».

Η ίδια τόνισε ότι συμφώνησε να τους επισκεφθεί ο αρχηγός της αστυνομίας «επειδή ήθελα ο αδελφός μου να σπάσει τους δεσμούς με τους παρελθόν του ως θανατοποινίτης».

Η υπόθεση του θανατοποινίτη που συγκλόνισε την Ιαπωνία
Ο Χακαμάντι είχε καταδικαστεί το 1968 στην εσχάτη των ποινών καθώς κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του αφεντικού του, της συζύγου του και των δύο έφηβων παιδιών τους και την πυρπόληση της κατοικίας τους δύο χρόνια νωρίτερα στο Χαμαμάτσου της κεντρικής Ιαπωνίας.

Απέφυγε την εκτέλειση λόγω της μακράς διαδικασίας εφέσεων και επανεκδίκασης στην Ιαπωνία και πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή μέχρι την απόρριψη της πρώτης έφεσής του. Το δεύτερο αίτημα για επανεκδίκαση της υπόθεσή του υπέβαλε η αδελφή του το 2008 και έγινε δεκτό έξι χρόνια αργότερα.

Ο Χακαμάντα ήταν ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο και μόλις ο πέμπτος που αθωώθηκε τελικά στη μεταπολεμική Ιαπωνία, όπου οι ποινικές δίκες διαρκούν χρόνια και είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις επανεκδίκασης υποθέσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ερωτήματα προέκυψαν σχετικά με τα αιματοβαμμένα ρούχα που οι ερευνητές είπαν ότι του ανήκουν, τα οποία βρέθηκαν περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του, κρυμμένα σε μια δεξαμενή ζυμωμένης πάστας σόγιας. Τα δείγματα αίματος δεν ταίριαζαν με το DNA του Χακαμάντα, ενώ τα παντελόνια που παρουσίασαν οι εισαγγελείς ως αποδεικτικά στοιχεία ήταν πολύ μικρά για αυτόν.