Από μία κλωστή φαίνεται πως κρέμεται η τύχη των 41 Ινδών εργατών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε υπό κατασκευή σήραγγα, από τις 12 Νοεμβρίου
Οι Αρχές αφού έχουν δοκιμάσει τα πάντα προκειμένου να τους βγάλουν σώους, δίχως όμως αποτέλεσμα, σήμερα ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει την κάθετη γεώτρηση της σήραγγας, μία αρκετά ριψοκίνδυνη ενέργεια.
Οι εργάτες έχουν παγιδευτεί στη σήραγγα Silkyara-Barkot στην ορεινή πολιτεία Uttarakhand για περισσότερες από δύο εβδομάδες, αφού μια κατολίσθηση προκάλεσε την κατάρρευση της εισόδου της και την απόφραξη της με ένα τοίχο από μπάζα σκυροδέματος, συντρίμμια και μέταλλο.
Οι Αρχές την προηγούμενη εβδομάδα είχαν δηλώσει ότι απομένουν ελάχιστες ώρες μέχρι τη διάσωση των εργατών, ωστόσο η επιχείρηση έληξε άδοξα καθώς το τεράστιο γεωτρύπανο που είχε μεταφερθεί από τις ΗΠΑ, χάλασε την Παρασκευή αφού προσέκρουσε σε μεταλλικό εμπόδιο.
Ο στρατός και η αεροπορία έχουν επίσης επιστρατευτεί για να βοηθήσουν στη διάσωση.
Οι αρχές δήλωσαν ότι το τρυπάνι επισκευάζεται και εν τω μεταξύ, οι 200 διασώστες έκαναν χειροκίνητη διάτρηση και απομάκρυνση των ερειπίων χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τροχαλίας, μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, σύμφωνα με τον Guardian.
Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA) δήλωσε ότι είχαν επίσης αρχίσει οι εργασίες για την κάθετη διάτρηση στην κοιλότητα της σήραγγας.
Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνη διαδικασία από την οριζόντια διάτρηση. Νωρίτερα είχε κριθεί «επικίνδυνη» από τους αξιωματούχους, καθώς μπορεί να προκαλέσει δονήσεις στην ήδη εύθραυστη γεωλογία των Ιμαλαΐων και ανοίγει το ενδεχόμενο να προκληθούν περισσότερες ρωγμές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατάρρευση της οροφής της σήραγγας.
Οι γεωλόγοι προειδοποίησαν ότι η κάθετη γεώτρηση αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο», καθώς οι ισχυρές δονήσεις που προκαλούνται προς τα κάτω θα μπορούσαν να αποτελέσουν «τεράστια απειλή» για τα βουνά και επίσης να αποσταθεροποιήσουν το γύρω έδαφος.
Στελέχη της NDMA επιβεβαίωσαν ότι η κάθετη γεώτρηση ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Απαιτούνται ογδόντα έξι μέτρα διάνοιξης για να φτάσουμε στους παγιδευμένους εργάτες και να δημιουργήσουμε δίοδο διαφυγής. Τώρα βρισκόμαστε στα 15 μέτρα».
Ο στρατός και η αεροπορία έχουν επίσης επιστρατευτεί για να βοηθήσουν. Τη Δευτέρα, οι ινδικές αρχές δήλωσαν ότι η κάθετη γεώτρηση, εάν πάνε όλα καλά, θα έχει ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.