Στην πλατφόρμα του «Χ» δημοσιεύτηκε ένα βίντεο το οποίο δείχνει ινδικά στρατεύματα να αποσύρονται από τις συνοριακές περιοχές της Κίνας μετά τη συμφωνία κορυφής BRICS για κοινές περιπολίες.
Δείτε βίντεο
🇮🇳🇨🇳 Indian troops withdraw from China border areas after BRICS summit agreement on joint patrols pic.twitter.com/WZZGH9yTdk
— BRICS News (@BRICSinfo) October 29, 2024
Η Ινδία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πέτυχε μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με την Κίνα μετά από μια τετραετή περίοδο τριβών μεταξύ των γειτόνων μετά τη σύγκρουση των στρατευμάτων τους κατά μήκος της λεγόμενης Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC), με αποτέλεσμα νεκρούς και στις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με το Νέο Δελχί, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα σημειωθούν παραβιάσεις, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις ρυθμίσεις για περιπολία κατά μήκος της LAC στην περιοχή του Ανατολικού Λαντάχ που ίσχυαν πριν από τις συγκρούσεις του 2020. Η συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα αρκετών γύρων συζητήσεων μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν τώρα τα «επόμενα βήματα σε αυτό».
Το Πεκίνο επιβεβαίωσε την Τρίτη την επίτευξη συμφωνίας για την περιπολία με την Ινδία, δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες «διατήρησαν στενή επικοινωνία» για ζητήματα που σχετίζονται με τα σύνορα. «Προς το παρόν, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια λύση στα σχετικά ζητήματα, τα οποία η Κίνα βλέπει θετικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού για την εφαρμογή των συμφωνιών.
Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι ενώ η δήλωση του Νέου Δελχί τη Δευτέρα αναφερόταν συγκεκριμένα στο Ντεμπσάνγκ και το Ντεμτσόκ- δύο αμφισβητούμενες περιοχές στην ανατολική περιοχή του Λαντάχ- η απάντηση του Πεκίνου δεν ανέφερε αυτές τις τοποθεσίες. Αυτή η παράλειψη έχει προκαλέσει εικασίες ότι τα ζητήματα των συνόρων ενδέχεται να μην έχουν ακόμη επιλυθεί πλήρως.
Οι δεσμοί μεταξύ των δύο ασιατών γειτόνων έχουν τεταθεί μετά τις συγκρούσεις, επηρεάζοντας τόσο τη διπλωματική όσο και την οικονομική τους δέσμευση, με το Νέο Δελχί να περιορίζει τις κινεζικές επενδύσεις στην Ινδία. Έκτοτε, οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 γύρους συνομιλιών με στόχο την αποκλιμάκωση.