Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν επ’ αόριστον τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γεωργία, εν μέσω μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης της διμερούς σχέσης με την Τιφλίδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στις 5 Ιουλίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια πλήρη αναθεώρηση της σχέσης της με τη Γεωργία στις 30 Μαΐου, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου περί αποτροπής της εμπλοκής ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά της χώρας μέσω χρηματοδότησης από το γεωργιανό κοινοβούλιο.

Η κοινή άσκηση «Noble Partner» που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στη Γεωργία από τις 25 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου, θα τεθεί σε αναμονή επ’ αόριστον, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας.

Η γεωργιανή κυβέρνηση κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πιέζουν τη Γεωργία «να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσίας για να ελαφρύνει την πίεση στην Ουκρανία» γεγονός που σφράγισε την απόφαση, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η απόφαση δεν ελήφθη «ελαφρά τη καρδία» δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις Γεωργιανές Δυνάμεις Άμυνας καθώς επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την ικανότητα της Γεωργίας να διαφυλάσσει την κυριαρχία της και να διατηρεί την εδαφική της ακεραιότητα» ανέφερε συμπληρωματικά η ενημέρωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την πρώτη σειρά κυρώσεων κατά των γεωργιανών κυβερνητικών αξιωματούχων στις 6 Ιουνίου, επιβάλλοντας ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε άτομα «υπεύθυνα για ή συνένοχα στην υπονόμευση της δημοκρατίας στη Γεωργία».