Άρθρο με τίτλο «Η Ουκρανία έχει επείγουσα ανάγκη από αντιαεροπορικά», αναγκάστηκε να δημοσιεύσει το αμερικανικό Πεντάγωνο καθώς η ρωσική Αεροπορία έχει επανακάμψει δριμύτερη τις τελευταίες ημέρες, κτυπώντας στόχους παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούνται -και- για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εργάζονται για την μεταφορά αντιαεροπορικών στην Ουκρανία», αναφέρει το US DoD και το θέμα είναι ποιος θα ανταποκριθεί για να είναι «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ καλοβλέπουν όλα τα ρωσικά α/α συστήματα των ΕΔ (TOR-M1, OSA-AK) κυρίως, ακόμη όμως και τα S-300 και ψάχνουν τρόπους πως η Ελλάδα θα τα στείλει στην Ουκρανία χωρίς αυτό να τους κοστίσει πολύ.
Έτσι μετά τις τελευταίες επιθέσεις της ρωσικής Αεροπορίας που φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ζητούν επειγόντως από τους «συμμάχους» νέες αντιαεροπορικές δωρεές.
Το παραπάνω είναι βέβαια απόδειξη ότι οι ρωσικές επιδρομές αποδίδουν -για τη Μόσχα- και οι ΗΠΑ τώρα ζητούν από τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ να προσφέρουν.
Θα προσφέρουν;
Αναφέρει το άρθρο:
«Οι δυνατότητες αεράμυνας είναι μια κρίσιμη ανάγκη για τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν τους Ρώσους εισβολείς και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι τους εργάζονται για να μεταφέρουν αυτές τις δυνατότητες στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές επιθέσεις ξεκίνησαν πριν από 233 ημέρες και αποτέλεσαν στρατηγικό τέλμα για τις δυνάμεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ουκρανοί σταμάτησαν την αρχική επίθεση του ρωσικού Στρατού προς την πρωτεύουσα του Κιέβου και ανάγκασαν τους Ρώσους να επιστρέψουν.
Αυτοί αντιμετώπισαν τις ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, και τελικά απώθησαν τους εισβολείς.
Οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν μια ολοκληρωτική επίθεση από το Χάρκοβο και έδιωξαν τους Ρώσους από μεγάλο μέρος της περιοχής που είχε καταληφθεί. Ο στρατός της Ουκρανίας απωθεί επίσης τους Ρώσους πίσω στο νότο και βρίσκεται στα περίχωρα της Χερσώνας – ένας στρατηγικός κόμβος εκεί.
Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων με στόχο αμάχους και υποδομές. Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας είπε ότι αυτές οι επιθέσεις είναι αντίθετες με τους διεθνείς νόμους του πολέμου.
“Εκτιμούμε ότι οι Ουκρανοί συνεχίζουν να κάνουν κάποιες προόδους στο πεδίο της μάχης”, είπε ο αξιωματούχος.
“Είδαμε επίσης…, ιδιαίτερα μετά την επίθεση στη Γέφυρα του Κερτς την περασμένη εβδομάδα,… οι Ρώσοι συνεχίζουν να αντεπιτίθενται. Η χρήση πυρομαχικών ακριβείας με πολύ ανακριβή τρόπο συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.”
Οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν κάποια επιτυχία στην κατάρριψη των πυραύλων, αλλά χρειάζονται περισσότερες δυνατότητες αεράμυνας.
Στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, υπήρξαν επιθέσεις και από τις δύο πλευρές με τους Ουκρανούς να σημειώνουν κέρδη στο βορρά και το νότο και τους Ρώσους να σημειώνουν μικρά κέρδη στο κέντρο. (…)
Η αεράμυνα παραμένει προτεραιότητα για την Ουκρανία. Οι Ρώσοι, ακόμη και με μια τεράστια Αεροπορία, δεν μπόρεσαν ποτέ να επιτύχουν αεροπορική υπεροχή έναντι της Ουκρανίας.
Τα ουκρανικά αεροσκάφη και οι δυνάμεις αεράμυνας έχουν καταστήσει πολύ επικίνδυνο για τα ρωσικά αεροσκάφη να επιχειρούν και αυτό αλλάζει τη φύση της μάχης στη χώρα, δήλωσε ο ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος.
Ωστόσο, η αεράμυνα δεν είναι φθηνή. Για κάθε πύραυλο ή αεροσκάφος που καταρρίπτεται, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι εκτοξεύτηκε ένας αριθμός πυραύλων.
Η διατήρηση αυτών των προμηθειών και η αύξηση της ολοκλήρωσης της εικόνας της αεράμυνας είναι το κλειδί για την Ουκρανία.
Η πρόσφατη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες αντιμετώπισε αυτό και αρκετοί σύμμαχοι και εταίροι –μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες– εργάζονται για να μεταφέρουν αυτές τις δυνατότητες στο Κίεβο.»
Είναι και η Ελλάδα μέσα σε αυτούς; Θα το διαπιστώσουμε το ερχόμενο χρονικό διάστημα.
Ukraine Urgently Needs Air Defense Capabilities https://t.co/gpgBWJCypx
— James A. Garamone (@GaramoneDODNews) October 15, 2022