ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

ΗΠΑ και Φιλιππίνες κατέληξαν σε συμφωνία – Παραχωρούνται άλλες τέσσερις στρατιωτικές βάσεις

Οι ΗΠΑ διέθεσαν πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση υποδομών σε πέντε βάσεις

ΗΠΑ και Φιλιππίνες κατέληξαν σε συμφωνία – Παραχωρούνται άλλες τέσσερις στρατιωτικές βάσεις

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία που θα δώσει στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση σε άλλες τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς οι δύο σύμμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την άνοδο της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας.

Ουάσιγκτον και Μανίλα συμφώνησαν να επεκταθεί προϋπάρχουσα συμφωνία για να συμπεριλάβει τέσσερις επιπλέον βάσεις «σε περιοχές στρατηγικής σημασίας», γνωστοποίησαν τα μέρη με κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Άμυνας.

Η «συμφωνία διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement, EDCA) είχε συναφθεί αρχικά το 2014.

Οι ΗΠΑ διέθεσαν πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση υποδομών σε πέντε βάσεις όπου είχαν ήδη πρόσβαση οι ένοπλες δυνάμεις τους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση.

Η συμφωνία εγγυάται την πρόσβαση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππίνων, προβλέπει κοινή εκπαίδευση, τη μεταφορά εξοπλισμού και την κατασκευή υποδομών όπως διάδρομοι αποπροσγειώσεων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και υλικού. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία μολαταύτα δεν χαρακτηρίζεται μόνιμη.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την ημέρα που επισκέφθηκε τη χώρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, που είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Καρλίτο Γκαλβές αφού έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Φέρντιναντ Μάρκος τον νεότερο.

Η Ουάσιγκτον επιδίωκε να αποκτήσει νέες επιλογές στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο σχεδιασμών για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κίνησης της Κίνας εναντίον της Ταϊβάν.

Αν και στην κοινή ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πού ακριβώς βρίσκονται οι τέσσερις βάσεις, στη Μανίλα είχε ανακοινωθεί πρόσφατα πως η Ουάσιγκτον ήθελε πρόσβαση στη βόρεια Λουζόν —την περιοχή των Φιλιππίνων που βρίσκεται πλησιέστερα στην Ταϊβάν— και στο νησί Παλάουαν, απέναντι στα διεκδικούμενα νησιά Σπράτλι, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.