Αμερικανοί αξιωματούχοι ομολογούν πως ο αμερικανικός στρατός δε θα μπορεί πλέον να προμηθεύει την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά αιχμής στις ποσότητες που της τα διέθετε μέχρι τώρα καθώς αποθέματα αρχίζουν να φθάνουν στα όριά τους, ειδικά σε ό,τι αφορά στα πυρομαχικά.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 16,8 δισεκ. δολαρίων στο Κίεβο.
Εάν αυτή η παραδοχή ισχύει, αυτό μπορεί να σημάνει μία δυσμενή τρόποι για την Ουκρανία και την Δύση. Εκ των πραγμάτων η Ρωσία δεν έχει ηττηθεί αντίθετα βρίσκεται ακόμα σε πλεονεκτική θέση καθώς κατέχει περίπου το 19 τοις 100 της ουκρανικής επικρατείας, ενώ δεν έχει χρησιμοποιήσει παρά ένα μικρό μέρος του στρατιωτικού δυναμικού που διαθέτει σε όρους έμψυχου και άψυχου υλικού.
Με λίγα λόγια χρησιμοποιώντας μία μικρή δύναμη αυτούς τους επτά μήνες, η Μόσχα κατάφερε να αναγκάσει την Δύση να αναλώσει τα δικά της στρατιωτικά αποθέματα, και να μην είναι πλέον σε θέση να παρέχει την ίδια στήριξη στο Κίεβο στους μήνες που θα ακολουθήσουν.
Είναι αποδεδειγμένο ότι η τεράστια, κολοσσιαία θα λέγαμε, στήριξη των Αμερικανών κυρίως και των υπολοίπων Δυτικών κατά δεύτερο λόγο, είναι αυτή η οποία κράτησε ζωντανή την Ουκρανία και εμπόδισε τους Ρώσους από το να κάνουν περίπατο.
Μέγιστο ρόλο έπαιξε και η ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με περίπου 100.000 Δυτικούς μισθοφόρους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρώην στρατιωτική δυτικό στρατών.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι μπορούν πλέον να διαθέσουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και άφθονο στρατιωτικό υλικό χωρίς να συναντήσουν την ίδια αντίσταση που συναντούσαν μέχρι σήμερα. Αυτό μένει να φανεί στα παιδιά των μαχών τους επόμενους μήνες και κατά πόσο το ρωσικό επιτελείο, το οποίο έχει διαπράξει πάρα πολλά λάθη, θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την νέα κατάσταση.
Αυτή την στιμή τα αμερικανικά στοκ ως προς ορισμένα είδη οπλισμού «φθάνουν στα ελάχιστα απαιτούμενα όρια για τον σχεδιασμό και την εκπαίδευση» κι η αναπλήρωση των αποθεμάτων θα χρειαστεί «χρόνια», σημείωσε σήμερα ο Μαρκ Κάνσιαν, απόστρατος αξιωματικός των Πεζοναυτών, αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).
Παλαιότερος εξοπλισμός υπάρχει πάντως διαθέσιμος και θα «αντιπροσωπεύει ολοένα μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων» στο κοντινό μέλλον, πρόσθετε σε πρόσφατο σημείωμά του ο συνταγματάρχης ε.α., ο οποίος υπήρξε αρμόδιος για την προμήθεια οπλισμού στο Πεντάγωνο από το 2008 ως το 2015.
Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά αποθέματα των πυρομαχικών για τα HIMARS, πυραύλων κατευθυνόμενων με GPS, γνωστών ως GMLERS, με βεληνεκές 80 χιλιομέτρων, έχουν πλέον μειωθεί πολύ, σύμφωνα με τον κ. Κάνσιαν.
«Η Lockheed Martin δεν παράγει σήμερα παρά 5.000 πυραύλους υψηλής ακρίβειας σε ετήσια βάση, και μολονότι η αμερικανική κυβέρνηση εκταμίευσε κεφάλαια για να επιταχυνθεί η παραγωγή τους, οι ΗΠΑ θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον προμήθευσε το Κίεβο με περίπου 8.500 πυραύλους Javelin, όταν η ετήσια παραγωγή αυτού του όπλου δε φθάνει παρά τα 1.000 τεμάχια.
Ο αμερικανικός στρατός έχει προμηθεύσει με 880.000 οβίδες 155 χιλιοστών τις ουκρανικές δυνάμεις, με άλλα λόγια έστειλε τα τρία τέταρτα του συνόλου των πυρομαχικών του πυροβολικού προδιαγραφών NATO που του έχουν παραδώσει οι δυτικές χώρες, τουλάχιστον με βάση τους αριθμούς του Πενταγώνου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.