ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ιράν εναντίον Ισραήλ: Ποια χώρα διαθέτει τελικά μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνατότητες;

Αρκετά διαφορετικά τα δόγματα και οι εξοπλισμοί των δύο κρατών

Ιράν εναντίον Ισραήλ: Ποια χώρα διαθέτει τελικά μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνατότητες;

Όσο το Ισραήλ σκέφτεται τα επόμενα βήματά του, μετά την επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν, ένα κρίσιμο ερώτημα παραμένει: ποια χώρα έχει την ανωτερότητα στη στρατιωτική ισχύ – το Ιράν ή το Ισραήλ;

Πριν από αρκετά χρόνια, ο υποστράτηγος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης υποστράτηγος Hossein Salami, ισχυρίστηκε ότι «Το Ισραήλ θα μπορούσε να ανατιναχτεί με μία μόνο επιχείρηση».

Στρατός και αριθμοί

Η επιθυμία του Ιράν για την καταστροφή του Ισραήλ είναι μια εξαιρετικά δημόσια και γνωστή, μια θέση που δηλώνεται συνεχώς και εγείρει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν και του Ισραήλ, τα αντίστοιχα οπλοστάσιά τους και το επίπεδο της τακτικής τους επάρκειας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ιράν βρίσκεται πίσω από το Ισραήλ όσον αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά το Ιράν προηγείται κατά πολύ του Ισραήλ όσον αφορά τον αριθμό των ενεργών στρατευμάτων.

O αμυντικός προϋπολογισμός του Ισραήλ είναι 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αμυντικός προϋπολογισμός του Ιράν είναι 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλώντας για την αεροπορική ισχύ, το Ισραήλ διαθέτει 612 αεροπλάνα και το Ιράν 551 αεροπλάνα.

Ωστόσο, όσον αφορά τα άρματα μάχης, το Ιράν έχει σχεδόν διπλάσια δύναμη από το Ισραήλ. Το Ισραήλ διαθέτει 2.200 και το Ιράν 4071 άρματα μάχης.

Το Ιράν προηγείται του Ισραήλ και στη στρατιωτική δύναμη της θάλασσας. Το Ισραήλ διαθέτει 67 πολεμικά πλοία, ενώ το Ιράν διαθέτει έναν ικανοποιητικά μεγάλο στόλο 101 πολεμικών πλοίων.

Εκτός από αυτό, το Ισραήλ διαθέτει 43 χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ το Ιράν έχει 65 χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

Το Ιράν είναι επίσης ισχυρότερο από το Ισραήλ όσον αφορά τον αριθμό των στρατευμάτων. Το Ισραήλ διαθέτει 1,73 εκατομμύρια στρατιώτες, ενώ το Ιράν έχει 5,75 εκατομμύρια ενεργούς στρατιώτες.

Τέλος, σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ διαθέτει σήμερα 80 πυρηνικές βόμβες, ενώ το Ιράν δεν διαθέτει επισήμως πυρηνικές βόμβες. Είναι σαφές ότι μόνο με βάση την ατομική βόμβα, το Ισραήλ μπορεί να νικήσει το Ιράν στον πόλεμο.

Πού βρίσκει το Ιράν τα όπλα του;

Οι διεθνείς κυρώσεις έχουν αποκόψει το Ιράν από όπλα υψηλής τεχνολογίας και στρατιωτικό εξοπλισμό που κατασκευάζεται στο εξωτερικό, όπως τανκς και μαχητικά αεροσκάφη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Ιράν έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή, στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στην αεράμυνα

Κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου του Ιράν με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980, λίγες χώρες ήταν πρόθυμες να πουλήσουν όπλα στο Ιράν.

Όταν ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έγινε ανώτατος ηγέτης του Ιράν το 1989, ένα χρόνο μετά το τέλος του πολέμου, ανέθεσε στους Φρουρούς να αναπτύξουν μια εγχώρια βιομηχανία όπλων και διέθεσε πόρους για την προσπάθεια αυτή. Ήθελε να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα χρειαζόταν ποτέ ξανά να βασίζεται σε ξένες δυνάμεις για τις αμυντικές του ανάγκες.

Σήμερα, το Ιράν κατασκευάζει μεγάλη ποσότητα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο εσωτερικό του και έχει δώσει προτεραιότητα σε αυτή την αμυντική παραγωγή. Οι προσπάθειές του να κατασκευάσει τεθωρακισμένα οχήματα και μεγάλα ναυτικά σκάφη έχουν συναντήσει μικτά αποτελέσματα.

Εισάγει επίσης υποβρύχια «νάνους» από τη Βόρεια Κορέα, ενώ επεκτείνει και εκσυγχρονίζει τον εγχώρια παραγόμενο στόλο του, σύμφωνα με πληροφορίες από τους New York Times.

Τα όπλα που χρησιμοποίησε το Ιράν για να πλήξει το Ισραήλ χθες Σάββατο, ταξιδεύουν μακρύτερα και είναι πιο ακριβή από εκείνα που η Χαμάς και άλλοι σύμμαχοι χρησιμοποίησαν εναντίον του Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες.

Το Ισραήλ είχε αντιμετωπίσει αεροπορικές επιθέσεις από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, το οπλοστάσιο των οποίων περιλαμβάνει πυραύλους μικρού βεληνεκούς (12 έως 25 μίλια) και κάπως ανακριβείς πυραύλους 122 χιλιοστών της οικογένειας Grad, καθώς και πυραύλους Μ-302 συριακής κατασκευής με βεληνεκές περίπου 100 μίλια.

Τα όπλα που χρησιμοποίησε το Ιράν το Σάββατο μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακρύτερα, και μερικά από αυτά μπορούν να ταξιδέψουν πολύ πιο γρήγορα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι σχεδόν όλοι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν αναχαιτίστηκαν, πολλοί με τη βοήθεια των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Κατά την επίθεση του Σαββάτου, 185 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 36 πύραυλοι κρουζ και 110 πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Οι περισσότερες εκτοξεύσεις έγιναν από το Ιράν, αν και ένα μικρό μέρος προήλθε από το Ιράκ και την Υεμένη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Fabian Hinz, εμπειρογνώμονας για το στρατό του Ιράν στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Βερολίνο, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι το Ιράν χρησιμοποιεί πιθανότατα έναν πύραυλο κρουζ που αναπτύχθηκε από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, τον Paveh 351. Έχει βεληνεκές άνω των 1.200 μιλίων – αρκετό για να φτάσει στο Ισραήλ από το Ιράν.

Σύμφωνα με την ανάρτησή του, διαφορετικές εκδόσεις αυτού του πυραύλου έχουν επίσης παρασχεθεί στους Χούτι στην Υεμένη και στις Ιρακινές Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης.

Και ο Jeffrey Lewis, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διεθνούς Ασφάλειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι το Ιράν χρησιμοποιεί πυραύλους κρουζ επίθεσης ξηράς που μπορούν να μεταφέρουν περίπου έναν τόνο εκρηκτικών.

Σημείωσε επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος του οπλοστασίου των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν έχει αρκετά μεγάλο βεληνεκές για να φτάσει στο Ισραήλ. Και παρόλο που τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν μεταφέρουν πολύ μικρότερα εκρηκτικά φορτία από τους πυραύλους, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να αιωρούνται και να αλλάζουν στόχους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Ιράν έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την αεράμυνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε όλη τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα όπλων, και έχει γίνει επίσης ένας σημαντικός εξαγωγέας όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.