Σύμφωνα με πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, το Ιράν επεκτείνει σημαντικά δύο βασικές εγκαταστάσεις παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων, τη στρατιωτική βάση Modarres και το συγκρότημα παραγωγής πυραύλων Khojir, κοντά στην Τεχεράνη.

Οι εικόνες, που λήφθηκαν από την εταιρεία Planet Labs τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δείχνουν περισσότερα από 30 νέα κτίρια, με πολλές κατασκευές να περιβάλλονται από αναχώματα γης.

Οι αναχώματα αυτά χρησιμοποιούνται για την προστασία από εκρήξεις, υποδεικνύοντας τη χρήση των κτιρίων για την παραγωγή πυραύλων.

Οι επεκτάσεις άρχισαν στο Khojir τον Αύγουστο του 2022 και στο Modarres τον Οκτώβριο του 2022, όπως αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.

Τρεις ανώνυμοι Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι επεκτάσεις αυτές αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής συμβατικών βαλλιστικών πυραύλων και την διπλάσια παραγωγική ικανότητα drones.

Αυτή η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας έρχεται μετά από μια συμφωνία του Οκτωβρίου 2022, στην οποία το Ιράν συμφώνησε να παρέχει πυραύλους στη Ρωσία, η οποία τους χρειάζεται για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Το Ιράν παρέχει επίσης πυραύλους στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, μέλη του άξονα αντίστασης κατά του Ισραήλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ιρανικό πυραυλικό οπλοστάσιο είναι ήδη το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή, με περισσότερους από 3.000 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων σχεδιασμένων να φέρουν συμβατικές, αλλά και πυρηνικές κεφαλές.