Η Iρανή δημοσιογράφος Ελνάζ Μοχαμαντί, στέλεχος της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών Χαμ Μιχάν, αφέθηκε ελεύθερη μετά την καταβολή εγγύησης και υπό περιοριστικούς όρους, έπειτα από μια εβδομάδα που παρέμεινε στη φυλακή, έκανε γνωστό χθες Κυριακή το μέσο ενημέρωσης για το οποίο εργάζεται.

«Η επικεφαλής του κοινωνικού ρεπορτάζ της Χαμ Μιχάν, η Ελνάζ Μοχαμαντί, αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης», ανέφερε η εφημερίδα, συνοδεύοντας την είδηση με φωτογραφία της μετά την αποφυλάκισή της από το διαβόητο κέντρο κράτησης.

Την 5η Φεβρουαρίου, ιρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι συνελήφθη αφού κλητεύθηκε από εισαγγελέα, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αδελφή της Ελαχέ, δημοσιογράφος της ίδιας εφημερίδας, αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος» και «συνωμοσία εναντίον της εθνικής ασφάλειας», εξαιτίας του τρόπου που κάλυψε την υπόθεση της Μαχσά Αμινί. Έχει προφυλακιστεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, επίσης στην Εβίν.

Επ’ ευκαιρία της 44ης επετείου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προχθές Σάββατο, το κληρικαλιστικό καθεστώς ανακοίνωσε την αποφυλάκιση «μεγάλου αριθμού» κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της γαλλοϊρανής ερευνήτριας Φαριμπά Αντελκά, η οποία είχε συλληφθεί στο Ιράν τον Ιούνιο του 2019 και καταδικάστηκε να εκτίσει πέντε χρόνια φυλάκιση για υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με συλλογικό φορέα των δημοσιογράφων στην Τεχεράνη, παραμένουν φυλακισμένοι 10 επαγγελματίες του κλάδου εξαιτίας της κάλυψής τους για τις μαζικές κινητοποιήσεις που πυροδότησε περί τα μέσα Σεπτεμβρίου ο θάνατος της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών, που την είχε συλλάβει για παραβίαση του εξαιρετικά αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Ελαχέ Μοχαμαντί —όπως και άλλοι δημοσιογράφοι— κατηγορείται πως είναι «ξένη πράκτορας» και συνέβαλε να ξεσπάσουν οι εξαιρετικά αιματηρές πολύμηνες μαζικές κινητοποιήσεις με την κάλυψή της.

Η ίδια και η εφημερίδα της απορρίπτουν το κατηγορητήριο.

Οι ιρανικές αρχές επιβάλλουν αυστηρή λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης. Στην κατάταξη χωρών από τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) με βάση την ελευθεροτυπία, το Ιράν απαντάται στις τελευταίες θέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!