ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στέφανε όλα καλά: Κάνε δικό σου κόμμα!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ιράν: Ο νέος υπουργός Εξωτερικών ζητά διάλογο με την ΕΕ για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων

Ο Αμπάς Αραγτσί πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζοσέπ Μπορέλ

Ιράν: Ο νέος υπουργός Εξωτερικών ζητά διάλογο με την ΕΕ για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων

Ο Αμπάς Αραγτσί, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, κάλεσε για διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που ακολούθησε την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν χαιρετίζει την ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ σε ένα περιβάλλον που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό» επεσήμανε ο Αραγτσί.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο περισσότερο από έναν μήνα μετά την εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν, του μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος έχει δηλώσει έτοιμος να ξεκινήσει «εποικοδομητικό διάλογο» με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα όμως ο Πεζεσκιάν τις έχει επικρίνει επειδή έχουν υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Μπορέλ, ο Αραγτσί εκτίμησε ότι προκειμένου να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις απαιτείται «διάλογος για να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών και διόρθωση των κακών πολιτικών ευρωπαϊκών χωρών».

Από την πλευρά του ο Μπορέλ επεσήμανε ότι συζήτησε «προοπτικές μιας ανανεωμένης δέσμευσης σε όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο Αραγτσί, που διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προχθές, Τετάρτη, είναι γνωστός για τη θετική του στάση προς τη Δύση.

Ως επικεφαλής διαπραγματευτής της ιρανικής αποστολής είχε διαδραματίσει ρόλο κλειδί στη σύναψη της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το 2015.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συμφωνία τορπιλίστηκε τρία χρόνια αργότερα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν. Το καλοκαίρι του 2022 απέτυχαν προσπάθειες για την αναβίωσή της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.