Στη δημοσιότητα ήρθε βίντεο των ιρανικών συστημάτων αεράμυνας που αναχαιτίζουν ισραηλινούς πυραύλους πάνω από την επαρχία Κουζεστάν τη νύχτα 25-26 Οκτωβρίου.
Η ιρανική αεροπορία διαθέτει 37.000 άτομα προσωπικό, αλλά δεκαετίες διεθνών κυρώσεων έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό το Ιράν από τον πιο σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS).
Η αεροπορία διαθέτει μόνο μερικές δεκάδες λειτουργικά αεροσκάφη μάχης, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών αεροσκαφών και παλαιών αμερικανικών μοντέλων που αποκτήθηκαν πριν από την Ισλαμική Επανάσταση της χώρας το 1979.
Η Ισλαμική Δημοκρατία διαθέτει μια μοίρα από εννέα μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-5, μια μοίρα από ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη Sukhoi-24 και μερικά MiG-29, F7 και F14, ανέφερε το IISS.
Το Ιράν διαθέτει επίσης αεροπλάνα χωρίς πιλότο σχεδιασμένα να πετούν σε στόχους και να ανατινάζονται. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το οπλοστάσιο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες. Επιπλέον, λένε, το Ιράν διαθέτει περισσότερους από 3.500 πυραύλους εδάφους-εδάφους, ορισμένοι από τους οποίους φέρουν πολεμικές κεφαλές μισού τόνου. Ο αριθμός που μπορεί να φθάσει στο Ισραήλ μπορεί να είναι μικρότερος, ωστόσο.
Ο διοικητής της ιρανικής αεροπορίας δήλωσε τον Απρίλιο ότι τα Sukhoi-24 βρίσκονταν στην «καλύτερη κατάσταση ετοιμότητας» για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή ισραηλινή επίθεση. Αλλά η εξάρτηση του Ιράν από τα Sukhoi-24, που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, υπογραμμίζει τη σχετική αδυναμία της πολεμικής του αεροπορίας.
Για την άμυνα, το Ιράν βασίζεται σε ένα μείγμα ρωσικών και εγχώριας παραγωγής πυραύλων εδάφους-αέρος και συστημάτων αεράμυνας.
Το Ιράν παρέλαβε από τη Ρωσία αντιαεροπορικά συστήματα S-300 το 2016 – πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να προσβάλλουν ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων.
Η Τεχεράνη διαθέτει επίσης την εγχώριας παραγωγής πλατφόρμα πυραύλων εδάφους-αέρος Bavar-373, καθώς και τα αμυντικά συστήματα Sayyad και Raad.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.