Μπορεί το Iron Dome να αποτελεί το πολυτιμότερο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, το οποίο τίθεται σε λειτουργία όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αεροπορικές επιθέσεις, ωστόσο η χώρα διαθέτει επίσης αμυντικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, γνωστά ως «Σφεντόνα του Δαυίδ», Patriot και Arrow.

Τι είναι όμως το Iron Dome;

Το σύστημα χρησιμοποιεί ραντάρ για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση ρουκετών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Iron Dome αναπτύχθηκε από την κρατική ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defence Systems με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αποτελείται από μια σειρά κινητών μονάδων που ρυμουλκούνται από φορτηγά και είναι τοποθετημένες σε όλη τη χώρα.

Όταν τα ραντάρ τους εντοπίζουν μια απειλή, οι πληροφορίες αποστέλλονται σε ένα «κέντρο διαχείρισης μάχης» όπου το στρατιωτικό προσωπικό την αναλύει, προβλέποντας την πορεία και το σημείο πρόσκρουσής της, και αποφασίζει ποιος εκτοξευτής πυραύλων θα χρησιμοποιηθεί για την αναχαίτισή της.

">

Οι αντιπύραυλοι εκτοξεύονται στη συνέχεια απευθείας στην απειλή – ή κοντά σε αυτήν – ώστε τα θραύσματα να την εξουδετερώσουν.

Ο θόλος αυτός, γνωστός ως Kippat Barzel στα εβραϊκά, αντιδρά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και είναι επανδρωμένος 24 ώρες το 24ωρο. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να προστατεύει πόλεις και στρατηγικές τοποθεσίες από πυραύλους με βεληνεκές από 2,5 έως 43 μίλια, αλλά πιστεύεται ότι έχει επεκταθεί.

Έχει εμποδίσει περισσότερο από το 90% των ρουκετών που εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, ενώ το 2017 αναπτύχθηκε μια ναυτική έκδοση για την προστασία πλοίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.