ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στη Γαλλία το εντυπωσιακό δεν είναι το 34% της Λεπέν αλλά το 28% Αριστεράς και ακροαριστερών!

Ισραήλ: Η βρετανική κυβέρνηση επενέβη στο ΔΠΔ υπέρ των Β.Νετανιάχου και Γ.Γκάλαντ

Για να εμποδίσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τους

Ισραήλ: Η βρετανική κυβέρνηση επενέβη στο ΔΠΔ υπέρ των Β.Νετανιάχου και Γ.Γκάλαντ

Η παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκαλεί καθυστέρηση στην απόφαση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι δικαστές του ΔΠΔ αποφάνθηκαν την Πέμπτη ότι θα επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να προβάλει νομικά επιχειρήματα στην υπόθεση εναντίον των Νετανιάχου – Γκάλαντ που κατηγορούνται από την εισαγγελία του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου.

Δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, μετά την υποβολή των αιτημάτων από τον εισαγγελέα, το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε ότι οι δικαστές που εκδικάζουν την υπόθεση πρέπει να εξετάσουν τα «εκκρεμή» ζητήματα σχετικά με τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ επί Ισραηλινών πολιτών πριν αποφασίσουν αν θα εκδώσουν τα εντάλματα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν πλέον ανοιχτά την κυβέρνηση Σούνακ ότι πήρε την απόφαση αυτή για να παρέμβει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να στηρίξει πολιτικά την ισραηλινή πλευρά.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2021, ομάδα δικαστών του ΔΠΔ είχε εκδώσει σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η απόφαση άνοιξε τον δρόμο στον προηγούμενο επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ να ξεκινήσει ποινική έρευνα για φερόμενες φρικαλεότητες στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, λίγο μετά το αίτημα του νυν εισαγγελέα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των Νετανιάχου-Γκάλαντ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρενέβη στο προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του 2021 δεν αποσαφηνίζει ζητήματα δικαιοδοσίας που σχετίζονται με τις συμφωνίες του Όσλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξαν ότι οι δικαστές θα πρέπει επομένως να λάβουν πρώτα μια απόφαση σχετικά με το αν το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία επί των ισραηλινών πολιτών αφού «η Παλαιστίνη δεν έχει δυνατότητα να ασκήσει ποινική δικαιοδοσία επί ισραηλινών υπηκόων σύμφωνα με τις συμφωνίες του Όσλο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.