ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στη Γαλλία το εντυπωσιακό δεν είναι το 34% της Λεπέν αλλά το 28% Αριστεράς και ακροαριστερών!

Ισραήλ: Παρασκηνιακές προετοιμασίες για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Ο Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ ηχογραφήθηκε να περιγράφει «σχέδιο ενσωμάτωσης» όπως αποκάλυψαν οι Times της Νέας Υόρκης

Ισραήλ: Παρασκηνιακές προετοιμασίες για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση εξέδωσε διαταγή στις 29 Μαΐου που μεταβιβάζει την ευθύνη για δεκάδες εσωτερικούς κανονισμούς από τον ισραηλινό Στρατό σε κρατικούς αξιωματούχους που υπάγονται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ, Μπέζαλελ Σμότριχ.

Ο Σμότριχ είναι γνωστός υπέρμαχος του ισραηλινού επεκτατισμού και ένθερμος υποστηρικτής των Ισραηλινών εποίκων.

Ο Μίκαελ Σφάρντ, Ισραηλινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι αυτή η διαταγή «τερματίζει κάθε αμφιβολία για το ζήτημα της προσάρτησης».

Τόνισε ότι η μεταφορά τόσο μεγάλης διοικητικής εξουσίας από τη στρατιωτική διοίκηση στην ισραηλινούς πολιτική διοίκηση είναι «απαράδεκτη».

Στην ηχογράφηση του, που δημοσίευσαν οι New York Times, ο Σμότριχ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό πολιτικό σύστημα για να «αποτρέψει τη διεθνή παρέμβαση».

Εξήγησε ότι ο Στρατός διατηρεί ένα ρόλο στη διαδικασία για να φαίνεται ότι έχει το πάνω χέρι, δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν γίνεται προσάρτηση.

Η Πολιτική Διοίκηση είναι κυρίως υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την κατασκευή στην περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης – το 60% των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών που βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό διοικητικό έλεγχο και έλεγχο ασφαλείας, καθώς και για την επιβολή της νομοθεσίας κατά των μη εγκεκριμένων κατασκευών, είτε από ισραηλινούς εποίκους είτε από Παλαιστίνιους.

Το τρικ είναι πως η Πολιτική Διοίκηση επιτρέπει τα Ισραηλινά αυθαίρετα, ενώ υποχρεώνει τους Παλαιστινίους να γκρεμίσουν τα σπίτια τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων, η οποία δεν έγινε σε μεγάλο βαθμό αντιληπτή στο Ισραήλ, ακολουθεί μια πολυετή εκστρατεία από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του εποικισμού για να αποκτήσουν πολλές από τις νομικές εξουσίες που προηγουμένως ασκούσε η στρατιωτική ιεραρχία.

Οι νόμοι καλύπτουν τα πάντα, από τους οικοδομικούς κανονισμούς μέχρι τη διαχείριση της γεωργίας, της δασοκομίας, των πάρκων και των λουτρών.

Μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση, ο Σμότριχ προχώρησε γρήγορα στην έγκριση χιλιάδων νέων οικιστικών κατοικιών, στη νομιμοποίηση των προηγουμένως μη εγκεκριμένων φυλακίων και στη δυσχέρανση της οικοδόμησης κατοικιών και της μετακίνησης των Παλαιστινίων των οποίων γκρέμιζε τα σπίτια.

Η ομιλία του Σμότριχ και οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συζητήσει την επιβολή κυρώσεων στον Σμότριχ λόγω του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπου του στη Δυτική Όχθη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μεταβίβαση των εξουσιών και η δημιουργία ενός ξεχωριστού πολιτικού συστήματος υπό την ηγεσία του Σμότριχ εντείνει την πίεση στην παλαιστινιακή κοινότητα και προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.