Οι αρχές του Ισραήλ προχώρησαν στη σύλληψη επτά Παλαιστίνιων με κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν και για απόπειρες δολοφονίας Ισραηλινών αξιωματούχων και επιστημόνων.

«Η Σιν Μπετ (η ισραηλινή υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας) και το κεντρικό ανακριτικό τμήμα της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ συνέλαβαν επτά κατοίκους της συνοικίας Μπέιτ Σαφάφα» σε μια περιοχή στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η αστυνομία. «Τα άτομα αυτά, υπό την καθοδήγηση του Ιράν, σχεδίαζαν να δολοφονήσουν έναν διαπρεπή Ισραηλινό επιστήμονα και τον δήμαρχο μιας μεγάλης ισραηλινής πόλης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Επιστήμονες, δήμαρχοι, ανώτερα στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας και άλλοι ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποτελούσαν στόχους επίθεσης πρακτόρων του Ιράν», τόνισε μια ανώτερη πηγή της Σιν Μπετ, επικαλούμενη πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η υπόθεση αυτή είναι η πέμπτη που έρχεται στο φως τον τελευταίο μήνα και αφορά απόπειρες δολοφονιών υπό την καθοδήγηση των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών που έχουν αποτραπεί από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, υπογραμμίζουν αστυνομία και Σιν Μπετ. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο σήμερα για σχολιασμό.

Η έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας διαπίστωσε ακόμη ότι οι ύποπτοι είχαν επίσης αναλάβει να ανατινάξουν ένα περιπολικό της αστυνομίας και να ρίξουν μια χειροβομβίδα σε ένα σπίτι με την υπόσχεση να λάβουν 200.000 σέκελ (περίπου 50.000 ευρώ), σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ένας από τους υπόπτους, ένας 23χρονος, βρισκόταν σε επαφή με μια ξένη οντότητα. Το άτομο αυτό στη συνέχεια στρατολόγησε άλλα άτομα που έβαλαν φωτιά σε ένα όχημα στην Ιερουσαλήμ, ψέκαζαν με γκράφιτι διάφορες τοποθεσίες και συγκέντρωσαν πληροφορίες για τις μυστικές υπηρεσίες υπό την καθοδήγηση Ιρανών αξιωματούχων στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στα σπίτια των υπόπτων, οι δυνάμεις ασφαλείας βρήκαν 50.000 σέκελ (περίπου 12.000 ευρώ) σε μετρητά, μια πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας αστυνομικού οχήματος και διάφορες πιστωτικές κάρτες.

Η προφυλάκισή τους παρατάθηκε έως τις 24 Οκτωβρίου και αναμένεται να επιδοθεί το κατηγορητήριο από την εισαγγελία της Ιερουσαλήμ για «σοβαρά εγκλήματα ασφαλείας».

Χθες, σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν ένα δίκτυο κατασκόπων που συγκέντρωνε πληροφορίες για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών σε μια ακόμη προσπάθεια της Τεχεράνης να στρατολογήσει Ισραηλινούς για κατασκοπεία.

Οι συλληφθέντες ήταν επτά Ισραηλινοί από το βόρειο Ισραήλ, και η έρευνα έδειξε ότι είχαν συλλέξει πληροφορίες για ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και ενεργειακές και λιμενικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ορισμένοι από τους υπόπτους κατασκόπευαν υπέρ του Ιράν για δύο χρόνια και όλοι τους έκαναν κατασκοπευτικές δραστηριότητες από την έναρξη του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Τον Σεπτέμβριο, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ συνέλαβαν έναν Ισραηλινό πολίτη ως ύποπτο για συμμετοχή σε ένα -υποστηριζόμενο από το Ιράν- σχέδιο δολοφονίας εναντίον διακεκριμένων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν μακρά ιστορία επιχειρήσεων στο Ιράν, η οποία φέρεται να περιλαμβάνει τη δολοφονία τον Ιούλιο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, σε έναν ξενώνα της ιρανικής κυβέρνησης. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία αυτή, παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη και η Χαμάς την απέδωσαν σε αυτό.