«Τελική» εκδοχή της προσφοράς της για τον τερματισμό της κρίσης φέρεται να έχει θέσει υπόψη του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία, καλώντας το Κίεβο να απαντήσει αν την αποδέχεται ή αν την απορρίπτει.
Αυτό αναφέρει, τουλάχιστον, σημερινό δημοσίευμα της Jerusalem Post, σύμφωνα με το οποίο η πρόταση κρίθηκε «δύσκολη» αλλά όχι «αδύνατη».
Είναι χειρότερη από αυτό που θα έπαιρνε ο Ζελένσκι πριν από την επιχείρηση, αλλά «τα χάσματα μεταξύ των πλευρών δεν είναι μεγάλα», σχολίασαν πηγές στην εφημερίδα.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να σταματήσουν – πρόκειται για την εντολή για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός που δόθηκε απόψε – προκειμένου να περιμένει την απόφαση του Ζελένσκι.
Εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας απορρίψει την πρόταση, η προ ημερών υπόθεση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» είναι πιθανό να ήταν ακριβής. Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα διατάξει τον στρατό του να πατήσει το γκάζι και να «αλλάξει το πρόσωπο της Ουκρανίας», γράφει η Jerusalem Post.
Στο δημοσίευμα προστίθεται πως ο Ζελένσκι είναι διχασμένος, καθώς «μπορεί να οχυρώσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα»:
Είναι πιθανό να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, να αναγνωρίσει επίσημα τους φιλορώσους αντικαθεστωτικούς στην Ουκρανία, να δεσμευτεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να συρρικνώσει τον στρατό του και να δηλώσει ουδετερότητα.
Εξάλλου, κατά τις πηγές που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, οι «πραγματικές» διαπραγματεύσεις γίνονται απευθείας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και «είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι λέει η Δύση».
Το Κίεβο φέρεται να μην έχει μοιραστεί με τη Δύση τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν θέλει να θολώσει την παγκόσμια αίσθηση έκτακτης ανάγκης.
Καταληκτικά, η Jerusalem Post γράφει πως «παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για μια γρήγορη νίκη επί του ουκρανικού στρατού αποδείχθηκαν λανθασμένες», ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «αποφασισμένος όσο ποτέ άλλοτε)» μιας και που «δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Όσο ο πόλεμος γίνεται πιο δύσκολος και οι απώλειες αυξάνονται, τόσο περισσότερο θα πιέζεται να επιδείξει πραγματικά επιτεύγματα».