Υψηλόβαθμα στελέχη της Nike μεθούσαν και αρκούσαν ερωτικές πιέσεις στις υφιστάμενές τους ενώ η εταιρεία αγνοούσε τις καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά στον χώρο εργασίας, αναφέρουν έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο στο πλαίσιο μιας μήνυσης πριν από 4 χρόνια εις βάρος του γίγαντα των αθλητικών ειδών για διακρίσεις βάση του φύλου.
Παρόλο που η μήνυση κατατέθηκε το 2018, οι καταθέσεις, τα έγγραφα και τα email που χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.
Ανάμεσα σε αυτά τα έγγραφα βρίσκονται και τα ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρώσει εργαζόμενες στην εταιρεία, οι οποίες περιέγραφαν το εργασιακό περιβάλλον στα κεντρικά γραφεία στο Όρεγκον ως ένα «boys club», όπου αρκετοί προϊστάμενοι επιδείκνυαν σεξιστική συμπεριφορά, με σεξουαλικά υπονοούμενα και επίμονο φλερτ.
Μία εργαζόμενη υποστήριξε ότι έγινε μάρτυρας μίας εξαιρετικά ανάρμοστης σκηνής στοματικού σεξ στο εταιρικό γυμναστήριο με πρωταγωνιστές ένα στέλεχος και μια υφισταμένη του. Μια άλλη υπάλληλος επισημαίνει ότι της είχε γίνει σύσταση από άνδρες συναδέλφους να «ντύνεται πιο σέξι» και «πιο αποκαλυπτικά».
Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες που κάνουν λόγο για την τάση ορισμένων στελεχών να μεθούν στα επαγγελματικά ταξίδια και να προβαίνουν σε απρεπείς χειρονομίες, αλλά και για δήθεν εργασιακά δείπνα που διοργανώνονταν για να έχουν την ευκαιρία ορισμένοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι να φλερτάρουν με υφιστάμενές τους.
Σύμφωνα με τη New York Post, κάποιες εργαζόμενες στην εταιρεία είχαν κυκλοφορήσει ανώνυμα ερωτηματολόγια to 2018 ζητώντας από γυναίκες συναδέλφους τους να μοιραστούν περιστατικά παρενόχλησης και διακρίσεων βάσει φύλου.
Μια υπάλληλος αποκάλυψε στο ερωτηματολόγιο ότι ένα στέλεχος της είχε πει: «Αν ντυνόσουν καλύτερα ίσως είχα ένα κίνητρο να έρχομαι νωρίτερα στη δουλειά. Βγάλε αυτό το φαρδύ σακάκι να φανεί λίγο δέρμα». «Δεν το είπα σε κανέναν εξαιτίας της θέσης και του ονόματος που έχει στην εταιρεία», πρόσθεσε η ίδια.
«Οι εργαζόμενες σε αυτήν την εταιρεία αισθάνονται ανήμπορες να αλλάξουν μια νοοτροπία και ένα περιβάλλον που δεν σέβεται καθόλου τις γυναίκες», έγραψε μια άλλη υπάλληλος.
Παρόλο που συνελέχθησαν δεκάδες συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, μόλις 10 από αυτά συμπεριλήφθηκαν τελικά στα έγγραφα της μήνυσης. Ένας δικαστής απέρριψε το αίτημα της Nike να παραμείνουν σφραγισμένα τα εν λόγω έγγραφα.
Ο Μαρκ Πάρκερ, σημερινός πρόεδρος της Nike, έλαβε τα ερωτηματολόγια τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με το Insider. Εκείνη την εποχή ήταν ο CEO της εταιρείας. Αφού έλαβε τα ερωτηματολόγια, ο Πάρκερ ανακοίνωσε αλλαγές στη διοίκηση, ενώ απέστειλε ένα email στο προσωπικό της εταιρείας ζητώντας συγγνώμη από τις υπαλλήλους της Nike που είχαν αυτά τα βιώματα.
Το επόμενο διάστημα, 11 υψηλόβαθμα στελέχη αποχώρησαν από την εταιρεία, και η Nike έκανε περισσότερες προσπάθειες να συμπεριλάβει περισσότερες γυναίκες στα υψηλότερα επίπεδα της διοίκησης. Από το 2018 μέχρι σήμερα, το ποσοστό των γυναικών στη θέση αντιπροέδρων στην εταιρεία έχει αυξηθεί από 36% σε 43%.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.