Το Ιράν κατηγορείται ότι στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, εφοδιάζοντάς την με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ρωτήθηκε στο κοινοβούλιο για το θέμα αυτό, με αφορμή ένα πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Jewish Chronicle.

«Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα όλες τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ελέγχων εξαγωγής και αντιλαμβάνομαι ότι στελέχη του υπουργείου Εμπορίου ερευνούν αυτή τη στιγμή τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν» στο άρθρο αυτό, είπε.

Τουλάχιστον έντεκα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και εκείνα του Κέμπριτζ και της Γλασκώβης, φέρεται ότι συμμετείχαν σε μελέτες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές στο Ιράν, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Επικαλούμενη αναλύσεις χιλιάδων άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικές επιθεωρήσεις μετά το 2017, η Jewish Chronicle έγραψε ότι Βρετανοί ερευνητές εργάστηκαν για να βελτιώσουν την ταχύτητα και το βεληνεκές των drones.

Ένα άλλο πανεπιστήμιο συνεργάστηκε με Ιρανούς επιστήμονες για να δοκιμάσουν νέα συστήματα ελέγχου των drones, με στόχο να βελτιωθεί ο χρόνος ανταπόκρισής τους σε «στρατιωτικές εφαρμογές».

Η Βρετανία απαγορεύει την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας στο Ιράν και επέβαλε κυρώσεις σε πρόσωπα και ιρανικούς οργανισμούς που κατηγορούνται ότι παρέδωσαν στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει παραλάβει «εκατοντάδες» ιρανικούς δρόνους που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα «για επιθέσεις στο Κίεβο και για να τρομοκρατηθεί ο ουκρανικός πληθυσμός».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!