Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν δήλωσαν σήμερα Δευτέρα (21/10) ότι κατέρριψαν ένα ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος Il-76T με 4-6 άτομα πλήρωμα, στο Νταρφούρ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν ο Viktor Granov, επικεφαλής μηχανικός της Airline Transport Incorporation FZC των ΗΑΕ.

Πλάνα από κινητά έδειχναν ένα πεδίο συντριμμιών με μαχητές της παραστρατιωτικής δύναμης, γνωστής ως RSF, να επιδεικνύουν αυτό που φαινόταν να είναι έγγραφα ταυτότητας που ανακτήθηκαν από τη συντριβή.

Ωστόσο, έγγραφα που επίσης εμφανίστηκαν στα πλάνα από το σημείο της συντριβής υποδηλώνουν ότι το αεροσκάφος συνδεόταν με αεροπορική εταιρεία, η οποία κατά το παρελθόν είχε συνδεθεί με την προσπάθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να εξοπλίσουν τις RSF στον πόλεμο, κάτι που τα ΗΑΕ αρνούνται.

Μήνυμα από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Χαρτούμ επιβεβαίωσε ότι οι διπλωμάτες της διερευνούσαν το περιστατικό στην περιοχή Malha του Σουδάν στο βόρειο Νταρφούρ, κοντά στα σύνορα με το Τσαντ. Το μήνυμα της πρεσβείας ανέφερε ότι Ρώσοι μπορεί να βρίσκονταν στο αεροσκάφος εκείνη τη στιγμή.

Η RSF βρίσκεται σε πόλεμο με τον σουδανικό Στρατό από τον Απρίλιο του 2023. Η παραστρατιωτική δύναμη υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι κατέρριψε ένα «ξένο πολεμικό αεροσκάφος» που βοηθούσε τον σουδανικό στρατό. Ισχυρίστηκε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι το αεροσκάφος έριχνε «βόμβες βαρελιών» σε αμάχους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όλοι οι ξένοι μισθοφόροι που επέβαιναν στο αεροσκάφος εξουδετερώθηκαν κατά την επιχείρηση» ανέφερε η ανακοίνωση.