ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Κίνα: Αποφυλάκιση για τη δημοσιογράφο που κατέγραψε πρώτη την εξάπλωση της COVID-19 στη Γουχάν

Πολλοί Κινέζοι τη θεωρούν ηρωίδα για τη μετάδοση πληροφοριών για τον ιό όσο το Πεκίνο είχε επιβάλει σιγή ειδήσεων

Κίνα: Αποφυλάκιση για τη δημοσιογράφο που κατέγραψε πρώτη την εξάπλωση της COVID-19 στη Γουχάν

Αναμένεται η αποφυλάκιση της 40χρονης δημοσιογράφου Τζανγκ Τζαν από τις κινεζικές αρχές σήμερα, μετά από τετραετή φυλάκιση για το ρεπορτάζ της στη Γουχάν κατά την αρχική έξαρση της επιδημίας Covid-19 το 2020.

Η Τζανγκ είχε μεταβεί στη Γουχάν από τη Σανγκάη τον Ιανουάριο του 2020, καταγράφοντας τις πρώτες εικόνες από τα γεμάτα νοσοκομεία και τους ερημωμένους δρόμους, παρέχοντας μια πραγματικότητα που αντιτίθεται στην επίσημη εκδοχή του Πεκίνου.

Καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από δικαστήριο της Σανγκάης για «πρόκληση φιλονικιών και έντασης» μετά από μήνες παροχής πληροφοριών και ηχητικού υλικού για την εξέλιξη της επιδημίας.

Συνελήφθη τον Μάιο του 2020 και τον Ιούνιο ξεκίνησε απεργία πείνας, με τους δικηγόρους της να καταγγέλλουν ότι αναγκάστηκε να τραφεί με σωλήνα από την αστυνομία.

Παρά τις πληροφορίες από ακτιβιστές για την αποφυλάκισή της, ο δικηγόρος της Τζαν δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αποφυλάκισή της, ενώ εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν διαθέτει σχετικές πληροφορίες.

Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η οικογένεια της Τζανγκ έχει υποστεί έντονες πιέσεις να μην επικοινωνήσει με τα μέσα ενημέρωσης.

Το Λονδίνο χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την κατάσταση που βιώνουν πολλοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι οικογένειές τους στην Κίνα, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την «ψευδή δίωξη» της Τ.Τζαν και ζήτησε επανειλημμένα την αποφυλάκισή της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τ.Τζαν θεωρήθηκε ηρωίδα από πολλούς Κινέζους για την αναφορά της στην κρίση της Covid-19, ενώ το Πεκίνο είχε επιβάλει πλήρη λογοκρισία στις πληροφορίες και η επιδημία εξαπλωνόταν παγκοσμίως από τη Γουχάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.