ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Eιλικρινά: Ποιος ασχολείται -στα σοβαρά- με το debate του ΠΑΣΟΚ;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο βυθίστηκε δίπλα σε προβλήτα στο ναυπηγείο Γουτσάνγκ! (βίντεο)

Το Πεκίνο προσπάθησε να συγκαλύψει το περιστατικό

Κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο βυθίστηκε δίπλα σε προβλήτα στο ναυπηγείο Γουτσάνγκ! (βίντεο)

Το Ναυτικό της Κίνας δέχθηκε σοβαρό πλήγμα μετά τη βύθιση ελλιμενισμένου υπερσύγχρονου πυρηνικού υποβρυχίου του στο ναυπηγείο Γουτσάνγκ κοντά στην πόλη Γουχά!

Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Μάιο ή Ιούνιο και αποκαλύφθηκε χάρη σε δορυφορικές εικόνες, παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου να το συγκαλύψει.

Μέχρι τότε το υποβρύχιο εμφανιζόταν δίπλα στην προβλήτα, αλλά ξαφνικά εξαφανίστηκε και στο σημείο εμφανίστηκαν πλωτοί γερανοί.

Πρόκειται για το δεύτερο πυρηνικό υποβρύχιο που φέρεται να έχασε η Κίνα σε διάστημα ενός χρόνου.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το σκάφος, που ανήκει σε μια νέα γενιά πυρηνικών υποβρυχίων της Κίνας πιστεύεται ότι βρισκόταν δίπλα σε μια προβλήτα όταν βυθίστηκε.

Άγνωστο παραμένει αν υπήρξαν θύματα ή κατά πόσον το υποβρύχιο έφερε πυρηνικά καύσιμα εκείνη τη στιγμή, αν και θεωρείται πιθανό σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Το πυρηνικό υποβρύχιο ανελκύστηκε αλλά πιστεύεται ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρι να μπορέσει να επανέλθει σε επιχειρησιακή κατάσταση γιατί το θαλασσινό νερό προκαλεί μεγάλη ζημιές στα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία σίγουρα θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν ενδείξεις ότι οι Κινεζικές Αρχές έλεγξαν τα ύδατα ή τη γύρω περιοχή για διαρροή ακτινοβολίας από το περιστατικό, για το οποίο δεν έκανε καμία αναφορά ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της χώρας.

Φυσικά η αμερικανική WSJ δεν έχασε την ευκαιρία να προσπαθήσει να υποβαθμίσει το κινέζικο Ναυτικό και την Κίνα συνολικά ως υπερδύναμη: «Πέρα από τα προφανή ερωτήματα σχετικά με τα πρότυπα εκπαίδευσης και την ποιότητα του εξοπλισμού του Ναυτικού της Κίνας, το περιστατικό εγείρει βαθύτερα ερωτήματα, π.χ. για την εσωτερική ευθύνη του Στρατού και τον έλεγχο της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας, όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα διαφθοράς εδώ και πολύ καιρό».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το κινέζικο κράτος είναι πολύ αυστηρό σε ζητήματα διαφθοράς.

Τα αντιμετωπίζει ακόμα και με την ποινή του θανάτου την οποία την «μοιράζει» πολύ εύκολα.

Το συμβάν αποτελεί πλήγμα για την Κίνα, η οποία θέλει να εκσυγχρονίσει το Ναυτικό της και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ.

Η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο Ναυτικό στον κόσμο, αν και περιλαμβάνει πολλά μικρότερα πολεμικά πλοία όπως κορβέτες και φρεγάτες.

Τα τελευταία χρόνια όμως επενδύει σε μεγάλες μονάδες επιφάνειας όπως αεροπλανοφόρα και αντιτορπιλικά.

Υπάρχουν επίσης δώδεκα πυρηνικά υποβρύχια και δεκάδες ντίζελοκίνητα ηλεκτροδοτούμενα υποβρύχια.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο πυρηνικά υποβρύχια και μαζί με τη Βρετανία εργάζονται επί του παρόντος για τον εξοπλισμό της Αυστραλίας με πυρηνικά υποβρύχια.

Το Πεκίνο επικρίνει αυτές τις προσπάθειες, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την από κοινού ανάπτυξη σύγχρονων δυνατοτήτων μάχης και θεωρούνται ως στρατηγική απάντηση στις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας στον Ειρηνικό.

Στις ΗΠΑ θεωρούν πως αν χάσουν την κυριαρχία τους στον Ειρηνικό Ωκεανό θα χάσουν και την ηγεμονία τους στον πλανήτη (Αυτή έχει πάψει να υφίσταται επί της ουσίας εδώ και αρκετά χρόνια).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.