ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Κίνα – Ρωσία: Νέα κοινή αεροπορική περιπολία εν μέσω εντάσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Η περιπολία έγινε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας

Κίνα – Ρωσία: Νέα κοινή αεροπορική περιπολία εν μέσω εντάσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Μήνυμα προς τη Δύση θεωρείται η κοινή αεροπορική περιπολία που πραγματοποίησαν Κίνα και Ρωσία πάνω από την Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας για έκτη φορά από το 2019.

Η περιπολία συμπίπτει με την αύξηση σε στρατιωτικούς ελιγμούς και ασκήσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Οι περιπολίες εντάσσονται στο σχέδιο ετήσιας συνεργασίας των δύο στρατών, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Κατά την τελευταία κοινή αεροπορική περιπολία Κίνας-Ρωσίας τον Σεπτέμβριο η Νότια Κορέα αναχαίτισε ξένα μαχητικά αεροσκάφη καθώς δύο κινεζικά και έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στην Ζώνη Αναγνώρισης Αντιαεροπορικής Άμυνας της Κορέας (KADIZ).

Μαχητικά αεροσκάφη έστειλε η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία έστειλε επίσης μαχητικά αεροσκάφη αφού τα κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπου ενώθηκαν με δύο ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας είναι μια περιοχή όπου οι χώρες απαιτούν από τα ξένα αεροσκάφη να λάβουν ειδικά μέτρα για την ταυτοποίησή τους.

Σε αντίθεση με τον εναέριο χώρο μιας χώρας -την περιοχή δηλαδή πάνω από το έδαφος και τα χωρικά ύδατά της- δεν υπάρχουν διεθνείς κανόνες που να διέπουν τις ζώνες αντιαεροπορικής άμυνας.

Κατά τις περιπολίες τον Μάιο του 2022, κινεζικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πλησίασαν τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας ενώ το Τόκιο φιλοξενούσε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών κρατών που ανήκουν στη λεγόμενη Quad (την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας) παρότι η Κίνα δήλωσε ότι οι πτήσεις δεν κατευθύνονται προς τρίτες χώρες.

Ανησυχία στη Δύση αλλά και στους γείτονες της Κίνας

Η αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας στην περιοχή έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των γειτόνων της αλλά και των δυτικών τους συμμάχων όπως οι ΗΠΑ.

Από την περασμένη εβδομάδα οι ακτοφυλακές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων πραγματοποίησαν την πρώτη τριμερή ναυτική άσκησή τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου κινεζικό πολεμικό σκάφος πλησίασε σε απόσταση 137 μέτρων αμερικανικό αντιτορπιλικό, ενώ οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Καναδά πραγματοποιούσαν κοινή άσκηση στην ευαίσθητη περιοχή των Στενών της Ταϊβάν προκαλώντας διαμαρτυρίες σχετικά με την ασφάλεια των ελιγμών.

Λίγο πριν από αυτό βίντεο έδειξε ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος να περνά μπροστά από τη μύτη του αεροπλάνου και το πιλοτήριο του RC-135 να δονείται από τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από την αερομαχία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.