Ο αμερικανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που αποτυπώνει έναν «μη ασφαλή ελιγμό» κινεζικού πολεμικού σκάφους μπροστά από αμερικανικό αντιτορπιλικό στο στενό της Ταϊβάν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σκάφος του αμερικανικού Ναυτικού αναγκάστηκε να επιβραδύνει για να αποφύγει τη σύγκρουση.
Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο, καθώς το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung-Hoon και η καναδική φρεγάτα HMCS Montreal πραγματοποιούσαν τη λεγόμενη «ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στο στενό μεταξύ Ταϊβάν και ηπειρωτικής Κίνας.
Σημειώνεται ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της κινεζικής επικράτειας και ως εκ τούτου το στενό της Ταϊβάν αποτελεί μέρος της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πλέουν τακτικά στην περιοχή καθώς θεωρούν ότι τα ύδατα είναι διεθνή.
Το βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει το κινεζικό πλοίο να κόβει την πορεία του αμερικανικού και στη συνέχεια να στρίβει προκειμένου να πλεύσει σε παράλληλη κατεύθυνση.
Η αμερικανική διοίκηση του Ινδο-Ειρηνικού δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν τους ναυτικούς κανόνες ασφαλούς διέλευσης σε διεθνή ύδατα.
Το κινεζικό πλοίο δεν επιχείρησε παρόμοιο ελιγμό στην καναδική φρεγάτα, η οποία έπλεε πίσω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό.
«Η διέλευση του Chung-Hoon και του Μόντρεαλ από τα Στενά της Ταϊβάν αποδεικνύει τη συνδυασμένη δέσμευση των ΗΠΑ και του Καναδά για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε η διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού. «Ο αμερικανικός στρατός πετάει, πλέει και επιχειρεί με ασφάλεια και υπευθυνότητα οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».
Το νέο επεισόδιο συνέβη την ημέρα που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν και ο Κινέζος ομόλογός του, στρατηγός Λι Σανγκφού, βρίσκονταν στη Σιγκαπούρη για μια ετήσια διάσκεψη για την άμυνα. Ο Λι την Κυριακή σημείωσε ότι οι περιπολίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε αυτή την περιοχή αποτελούν πρόκληση για την Κίνα.
«Τα πλοία και τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών, καλό είναι να μην κάνουν ενέργειες αποκλεισμού γύρω από τα εδάφη άλλων χωρών. Ποιο είναι το νόημα να πηγαίνει κανείς εκεί; Στην Κίνα λέμε πάντα: “Κοίτα τη δουλειά σου”», σημείωσε.