Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που κυβερνάει την μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνική απάντηση.
Η τελευταία πυρηνική δοκιμή επί Σοβιετικής Ένωσης έγινε το 1990. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την τελευταία τους πυρηνική δοκιμή το 1992 και η Γαλλία και η Κίνα πραγματοποίησαν τις τελευταίες τους πυρηνικές δοκιμές το 1996, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν έχει εγκαταλείψει το μορατόριουμ, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια που έκανε η διευθύντρια του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, η οποία υπαινίχθηκε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει δοκιμή πυρηνικής βόμβας στην Σιβηρία.
«Προς το παρόν, δεν έχουμε αφήσει το καθεστώς της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να γίνονται τώρα τέτοιες συζητήσεις από επίσημη άποψη», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα λόγια της Σιμονιάν δεν απηχούν «πάντα» την επίσημη θέση της Μόσχας.
Η Σιμονιάν δήλωσε ότι η ουκρανική κρίση κινείται προς την κατεύθυνση ενός πυρηνικού τελεσιγράφου και ότι η Δύση δεν θα σταματήσει έως ότου η Ρωσία στείλει ένα πυρηνικό μήνυμα. «Ένα πυρηνικό τελεσίγραφο γίνεται όλο και πιο άμεσο και όλο και πιο αδύνατο να αποφευχθεί», δήλωσε η Σιμονιάν. «Δεν θα υποχωρήσουν, εκτός αν είναι επώδυνο γι’ αυτούς».
«Όταν η κουβέντα πηγαίνει στα πυρηνικά, τότε όλοι υποχρεούνται σε προσεκτικές κινήσεις και η Ρωσία το γνωρίζει».
Αστειεύτηκε ότι μια τέτοια έκρηξη θα καθιστούσε τις ηλεκτρονικές συσκευές άχρηστες – και έτσι θα της ήταν ευκολότερο να εξηγήσει στα παιδιά της γιατί δεν τους επιτρέπονται συσκευές όπως τα iPad. Η πυρηνική ρητορική της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης εντάθηκε ιδιαίτερα στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά ήταν πιο ήρεμη κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.