Τελικά, τον Ζελένσκι έπρεπε να είχαμε το 2010. Θα ζητούσε κι άλλα 350 δισ. από την τρόικα και το ΔΝΤ...

Leonardo: Η GCAP στοχεύει σε αρχική παραγωγή 350 αεροσκαφών μέχρι το 2035

Το πρόγραμμα GCAP προέκυψε από την ένωση του βρετανικού προγράμματος νέου μαχητικού Tempest και του ιαπωνικού προγράμματος F-X

Leonardo: Η GCAP στοχεύει σε αρχική παραγωγή 350 αεροσκαφών μέχρι το 2035

Το πρόγραμμα νέου μαχητικού αεροσκάφους GCAP (Global Combat Air Platform), στο οποίο συμμετέχουν η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, στοχεύει σε αρχική παραγωγή 350 αεροσκαφών, και για τις τρείς συμμετέχουσες χώρες, μέχρι το 2035, σύμφωνα με την ιταλική Leonardo.

Το πρόγραμμα GCAP προέκυψε από την ένωση του βρετανικού προγράμματος νέου μαχητικού Tempest και του ιαπωνικού προγράμματος F-X. Η κοινοπραξία που «τρέχει» το πρόγραμμα αποτελείται από την βρετανική BAE Systems, την ιαπωνική Mitsubishi και την ιταλική Leonardo. Στόχος του προγράμματος είναι η αντικατάσταση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας, και των ιαπωνικών F-2.

Η πρώτη πτήση του GCAP έχει προγραμματιστεί για το 2027. Σύμφωνα με τη Leonardo, η Μεγάλη Βρετανία θα χρειαστεί περί τα 107 GCAP, η Ιταλία 93 και η Ιαπωνία 90, ενώ τα υπόλοιπα 60 αεροσκάφη πιθανότατα αφορούν στις ανάγκες της Σαουδικής Αραβίας, αν και εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι τρείς χώρες ίδρυσαν κοινοπραξία για τη διαχείριση του προγράμματος. Η έδρα της κοινοπραξίας είναι το Λονδίνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος θα είναι Ιταλός, ενώ θα ξεκινήσει τις εργασίες της στα μέσα του 2025. Κάθε εταιρία/χώρα θα έχει ποσοστό συμμετοχής 1/3 στη σχεδίαση και κατασκευή του GCAP.

Η ιδρυθείσα κοινοπραξία θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με τον οργανισμό GIGO (GCAP International Government Organization), η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και εκπροσωπεί τις συμμετέχουσες χώρες. Η εταιρική κοινοπραξία θα αναλάβει τη σχεδίαση, την ανάπτυξη, την παραγωγή και τις παραδόσεις του αεροσκάφους.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν 1.000 εταιρίες/προμηθευτές που συνδέονται με το πρόγραμμα, 600 στη Μεγάλη Βρετανία και 400 στην Ιταλία και την Ιαπωνία. Το GCAP θα ενσωματώνει κορυφαίες τεχνολογίες στον τομέα των όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας, της επαυξημένης πραγματικότητας, της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ πιθανότατα θα συνοδεύεται και από UCAV (Loyal Wingman).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.