Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία κατασκευάζουν καταφύγια κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.

«Το έργο, που θα κοστίσει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, διασφαλίζει την ετοιμότητα να πολεμήσουμε τον εχθρό από την πρώτη κιόλας στιγμή» αναφέρουν αξιωματούχοι των νατοϊκών χωρών σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Τhe Sun», που επικαλείται το περιοδικό «Newsweek».

Η Ευρώπη έχει επίσης δηλώσει ότι θα ενισχύσει τα αποθέματα του οπλοστασίου της ενώ βρυχάται η «ρωσική αρκούδα».

Η Εσθονία, όπως γράφει η εφημερίδα «The Sun», σχεδιάζει να κατασκευάσει 600 καταφύγια γύρω από τα συνοριακά σημεία διέλευσης της Νάρβα στο βορρά και του Βορού στα νότια της χώρας.

">

Ως αποτέλεσμα της σφαγής μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, οι υπουργοί Άμυνας της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας συμφώνησαν να λάβουν μέτρα έτσι ώστε να μην έχουν την ίδια μοίρα.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής θα κατασκευάσουν ένα «εκτεταμένο δίκτυο οχύρωσης» κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία για να αποτρέψουν τον Πούτιν να επενέβη στις χώρες τους, υπογραμμίζει το περιοδικό «Newsweek», με το συνολικό κόστος του έργου να υπολογίζεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατασκευή των καταφυγίων θα ξεκινήσει πρώτα στην Εσθονία με την υπουργό Άμυνας της χώρας, Σούζαν Λιλεβέλι, να επισημαίνει ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ετοιμότητα «για την καταπολέμηση του εχθρού από την πρώτη κιόλας στιγμής».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι η ανάκτηση ήδη κατακτημένων εδαφών είναι εξαιρετικά δύσκολη κι έχει μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, χρόνου και και υλικών πόρων. Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό οι πιο πιθανοί ρωσικοί στόχοι για τον Πούτιν, εάν επιτεθεί σε χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», τόνισε.

Ενώ η Ουκρανία κατάφερε να αντισταθεί στην επίθεση της Μόσχας, είναι πιθανό τα τρία μικρά κράτη της Βαλτικής να καταληφθούν από τους Ρώσους μέσα σε λίγες μέρες.

«Αυτές οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν, πρώτον, τον σκοπό της αποφυγής στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή μας, καθώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης του εχθρού», πρόσθεσε η Σούζαν Λιλεβέλι.

«Τα μέτρα οχύρωσης έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους πολέμους στην περιοχή μας σε ιστορικό επίπεδο, για παράδειγμα στη Φινλανδία, και όπως έδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ισχύουν και σε αυτόν τον αιώνα», υπογράμμισε.

Εάν ο Πούτιν επιτεθεί στις τρεις χώρες του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι της αμυντικής συνθήκης θα αναγκαστούν να εμπλακούν σε στρατιωτική δράση με το σοβιετικό κράτος – συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή οπλικών συστημάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί τυχόν απειλή από το καθεστώς της Μόσχας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χαρακτηριστικά στον γερμανικό Τύπο: «Πρέπει να ανασυντάξουμε και να επεκτείνουμε τη βιομηχανική μας βάση» προκειμένου να αυξήσουμε τις παραδόσεις στην Ουκρανία και να ξαναγεμίσουμε το οπλοστάσιό μας.»

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι η συνθήκη των 31 μελών δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία, ωστόσο, έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, ως απόδειξη ότι «η ειρήνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη». «Εάν ο Πούτιν νικήσει την Ουκρανία, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν θα εξαπλωθεί περαιτέρω», υποστήριξε ο Στόλτενμπεργκ, στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag». «Η υποστήριξη της Ουκρανίας όπως και η επένδυση στις δυνατότητες του ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη άμυνά μας», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!