Το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων βομβητών, χρησιμοποιούμενων επίσης από μέλη του κινήματος που πρόσκειται στο Ιράν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 450 και πλέον τραυματίστηκαν στο νέο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ χθες Τετάρτη στον Λίβανο.

">

«Το κύμα εκρήξεων που προκάλεσε ο εχθρός σε γουόκι-τόκι (…) σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450», ενημέρωσε το υπουργείο με ανακοίνωσή του.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι φορητοί ασύρματοι που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ εξερράγησαν στα νότια προάστια της Βηρυτού. Έγινε γνωστό, ακόμη, ότι οικιακά συστήματα ηλιακής ενέργειας εξερράγησαν σε πολλές περιοχές της Βηρυτού, με το πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου να αναφέρει ότι τα συστήματα αυτά ευθύνονται για ορισμένες από τις εκρήξεις.

Εικόνες από ανατιναγμένα φωτοβολταϊκά, συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων όπως και άλλες συσκευές, κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν ανατινάχθηκαν από μόνες τους ή απλώς βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τα walkie talkie.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, η Χεζμπολάχ είχε προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες και πηγές ασφαλείας, οι συσκευές επικοινωνίας, walkie talkie (ασύρματοι πομποδέκτες), που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ εξερράγησαν στα νότια προάστια της Βηρυτού. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού, ενώ εστάλησαν πάνω από 30 ασθενοφόρα από τον Ερυθρό Σταυρό.

Εικόνα κατεστραμμένης ραδιοσυσκευής, που βρίσκεται στο έδαφος, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Η Χεζμπολάχ φέρεται να αγόρασε τους συγκεκριμένους ασύρματους πομποδέκτες πριν από πέντε μήνες, την ίδια περίοδο με τους βομβητές που εξερράγησαν χθες.

Η μία από τις δύο εκρήξεις σημειώθηκε στη διάρκεια κηδείας στην περιοχή Νταχιγιέ, ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού, τη στιγμή που κόσμος αποχαιρετούσε τέσσερις από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις εκρήξεις των βομβητών την Τρίτη.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην κηδεία παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών. Τη στιγμή της έκρηξης η κηδεία βρισκόταν στο ξεκίνημά της.

Πηγή της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε, με τη σειρά της, ότι στο στόχαστρο μπήκαν τα walkie talkie που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη ομάδα του Λιβάνου. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε δε νωρίτερα ότι συσκευές επικοινωνίας εξερράγησαν μέσα σε σπίτια στα νότια προάστια της Βηρυτού και στο νότιο Λίβανο.