Τουλάχιστον 13 άμαχοι έπεσαν νεκροί προχθές Κυριακή στο κεντρικό Μάλι από πυρά ανδρών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και «λευκών στρατιωτικών», δήλωσαν χθες Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικοί αιρετοί και εκπρόσωπος πολιτιστικής οργάνωσης της φυλής Πελ, πληροφορία που διέψευσε πηγή προσκείμενη στο στρατιωτικό καθεστώς.

Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη κατηγορούν τη χούντα στο Μπαμακό πως προσέλαβε τη διαβόητη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ. Το Μπαμακό το αρνείται, μιλά για διακρατική συνεργασία με τη Ρωσία.

https://twitter.com/BFMTV/status/1587175978945900544?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1587175978945900544%7Ctwgr%5Efb876dde313df440e79425127140ccf278632143%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1302244%2Fmali-13-amahoi-nekroi-apo-pura-stratiotikon-diapseudei-i-houda%2F

«Την Κυριακή στο Γκελετζέ», χωριό στο κεντρικό Μάλι, «κατέφθασε ισχυρή δύναμη του στρατού μαζί με λευκούς στρατιωτικούς. Ακούστηκαν πυρά κι έγιναν συλλήψεις. Μετράμε τουλάχιστον 13 νεκρούς», είπε τοπικός αιρετός, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε έτερος τοπικός αιρετός, που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ανάμεσα στα θύματα ήταν μια γυναίκα και τα δυο κορίτσια της, σύμφωνα με την τελευταία πηγή.

Κάτοικος του Γκελετζέ είπε πως «το χωριό υπέστη επίθεση» διότι «ο στρατός και οι λευκοί στρατιωτικοί της Βάγκνερ θεωρούσαν πως επρόκειτο για τοποθεσία τζιχαντιστών».

Στέλεχος της οργάνωσης Tabital Pulakuu, η οποία έχει σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού των Πελ, μιας από τις φυλές του Μάλι, είπε πως «πάνω από 20 άμαχοι σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν την Κυριακή στο Γκελετζέ». Επρόκειτο κατά την ίδια πηγή για απλούς χωρικούς.

«Γίνονται πολλά συμφύρματα. Δεν είναι όλοι οι Πελ τζιχαντιστές. Αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν αθώοι πολίτες», επέμεινε.

Τις πληροφορίες διέψευσε πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές», δήλωσε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Μάλι παραμένει βυθισμένο σε πολυδιάστατη κρίση, ασφάλειας, πολιτική, ανθρωπιστική, αφότου ξέσπασαν εξεγέρσεις αυτονομιστών και τζιχαντιστών το 2012 στο βόρειο τμήμα του.

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, που μόλις είχε επιστρέψει από το Σαχέλ, δήλωσε την 26η Οκτωβρίου ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Μάλι επιδεινώθηκε ραγδαία αφότου η χούντα κάλεσε —σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της— τους μισθοφόρους της Βάγκνερ στο έδαφός της το 2021.

Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του 2020 στο Μάλι αναίρεσαν πριν από περίπου έναν χρόνο τη συμμαχία με τη Γαλλία και τους εταίρους της και στράφηκαν στη Ρωσία. Το καθεστώς διαβεβαιώνει πως έτσι αντιστράφηκε η τάση ως προς την κατάσταση ασφαλείας και ότι οι τζιχαντιστικές οργανώσεις έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο στρατός του Μάλι κατηγορείται εδώ και χρόνια για φρικαλεότητες — και από την αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα. Το στρατιωτικό καθεστώς διαβεβαιώνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά και διενεργούνται έρευνες όταν καταγγέλλονται παραβιάσεις τους· όμως τα ευρήματα των ερευνών αυτών δεν δημοσιοποιούνται σχεδόν ποτέ.