Στον κρατικό ξενώνα Ντιάογιουταϊ στο Πεκίνο συναντήθηκαν σήμερα Δευτέρα (8/7) ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ.
Η επίσκεψη του Ούγγρου ηγέτη έρχεται αφού συνάντησε και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο και επίσης πήγε στο Κρεμλίνο, ένα ταξίδι που προκάλεσε έντονη επίπληξη από τους Ευρωπαίους εταίρους του.
«Η Κίνα είναι μια βασική δύναμη στη δημιουργία των συνθηκών για ειρήνη στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας», είπε ο κ. Όρμπαν στο «X», προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος που συναντούσε τον Σι μόλις δύο μήνες μετά την επίσκεψη του Κινέζου ηγεμόνα στη Βουδαπέστη.
Hungarian Prime Minister Viktor Orban and Chinese leader Xi Jinping have met in Beijing
“China is a key power in creating the conditions for peace in the #RussiaUkraineWar. This is why I came to meet with President Xi in Beijing, just two months after his official visit to… pic.twitter.com/ttRIn0hH82
— NEXTA (@nexta_tv) July 8, 2024
«Εκτιμούμε πολύ την ειρηνευτική σας πρωτοβουλία σχετικά με τη σύγκρουση στη γείτονα της Ουγγαρίας», φέρεται επίσης να είπε ο κ. Ορμπαν στον Σι στη συνάντησή τους, κατά το ουγγρικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.
«Είναι πολύ σημαντικό για τους Ούγγρους η Κίνα να ωθεί τον κόσμο προς την ειρήνη», είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Δεν είχε πάντως επικρίνει τη Μόσχα που ώθησε την Ευρώπη σε πόλεμο. Αντιθέτως, ο κ. Ορμπαν επικρίνει τη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και είναι ο ηγέτης της Ε.Ε. με τις πιο θερμές σχέσεις με τον Σι και τον Πούτιν.
Το ταξίδι του στην Κίνα έρχεται λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη, που θα αφορά την παροχή περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία, ενώ ακολουθεί την επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει δασμούς έως και 37,6% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Η Ουγγαρία έχει γίνει ένας σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για την Κίνα, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα κράτη της Ε.Ε. που επιδιώκουν να εξαρτηθούν λιγότερο από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.