Οι μεξικανικές αρχές δεν θα μπορέσουν να συλλάβουν τον ηγέτη της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε περίπτωση επίσκεψής του τον Οκτώβριο για την ορκωμοσία της επόμενης προέδρου, Κλαούντια Σάινμπάουμ, δήλωσε ο νυν πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, δεν είναι δική μας δουλειά» είπε όταν ρωτήθηκε από τα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης εάν οι μεξικανικές αρχές θα ενεργούσαν σύμφωνα με ένα ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εάν ο Ρώσος ηγέτης επισκεπτόταν τη χώρα.

Ο Λόπες Ομπραδόρ επιβεβαίωσε ότι οι αρχές έστειλαν προσκλήσεις για την ορκωμοσία της Σάινμπαουμ στους αρχηγούς όλων των χωρών με τις οποίες το Μεξικό έχει διπλωματικές σχέσεις.

«Όλοι είναι προσκεκλημένοι. Οι κυβερνήσεις είναι ελεύθερες να αποφασίσουν αν θα παραστούν ή όχι. Αυτό συμφωνεί με τη διπλωματική πρακτική του Μεξικού» είπε ο Μεξικανός ηγέτης.

«Πριν από περίπου ένα χρόνο, καλέσαμε τις χώρες που πάντα προσκαλούμε να συμμετάσχουν στην παρέλαση προς τιμήν της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Μεξικού. Ήρθαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τη Ρωσία. Κάποιοι κανόνισαν ένα μεγάλο σκάνδαλο εναντίον μας, παρόλο που στρατιωτικοί από τη Ρωσία και άλλους χώρες ήταν παρούσες» ανέφερε ο Λόπες Ομπραδόρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είμαστε κατά του πολέμου, είμαστε υπέρ της ειρήνης. Όσον αφορά τον πόλεμο, προτείναμε στη Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήξουν σε συμφωνία. Κάποια στιγμή πρότεινα να καλέσουν τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δημιουργήσουν επαφές και να επιδιώξουμε μια συμφωνία για να σταματήσει ο πόλεμος» εξήγησε ο Λόπες Ομπραδόρ τη στάση του Μεξικού.