Οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner και οι συγγενείς τους εξοργίστηκαν με την απόφαση του Πριγκόζιν να σταματήσει τη δραματική του πορεία προς τη Μόσχα και να αποσυρθεί από την κατεχόμενη πόλη Ροστόφ.

">

«Η φαλακρή σπατάλη χώρου κατέστρεψε με τα ίδια του τα χέρια την Wagner PMC. Και γ… όποιον μπορούσε», έγραψε ένας σχολιαστής που ισχυρίστηκε ότι είναι μαχητής της Wagner σε ένα κανάλι Telegram με 200.000 ακολούθους.

«Ήταν άλλη μια παράλογη εξέγερση», συμπλήρωσαν. Το Telegram είναι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που επιλέγουν οι στρατιώτες της Wagner και οι φιλοπολεμικοί κύκλοι στη Ρωσία, επιτρέποντας συχνά ανώνυμη επικοινωνία με χιλιάδες ταυτόχρονα. Εκεί επέλεξε ο Πριγκόζιν να ανακοινώσει τη λεγόμενη «Πορεία Δικαιοσύνης» κατά του ρωσικού καθεστώτος, αλλά τώρα έχει γίνει το μέρος όπου πολλοί έχουν στραφεί εναντίον του.

Ο Μαρκ Κρούτοφ, δημοσιογράφος της ρωσικής υπηρεσίας του πρακτορείου RFE/RL, έχει πρόσβαση στις ομαδικές συνομιλίες Telegram που χρησιμοποιούν οι συγγενείς των μαχητών της Wagner. Μοιράστηκε μερικά από τα μηνύματά τους με το BBC.

«Απλώς προδόθηκαν», έγραψε μια γυναίκα. «Εμπιστευόμουν τον Πριγκόζιν, αλλά αυτό που έκανε είναι ατιμωτικό».

«Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό. Αυτό είναι καθαρή προδοσία», συμφώνησε ένας άλλος χρήστης.

Άλλοι βρήκαν καταφύγιο στις θεωρίες συνωμοσίας.

Το Wagner PMC Briefs είναι ένα κανάλι που ο Πριγκόζιν έχει επιβεβαιώσει ως επίσημη σελίδα της Wagner και διευθύνεται από έναν από τους στρατιώτες του. Αυτός σημείωσε ότι όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε την ανταρσία, δεν ανέφερε κανέναν ονομαστικά. «[Ο Πούτιν] δεν κατονόμασε τους στασιαστές και τους προδότες», είπε. «Ίσως για να αφήσει τον Πριγκόζιν να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και να τιμωρήσει όσους ήταν ένοχοι πραγματικής προδοσίας που είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία [της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία];».

Η θεωρία ότι ο Πούτιν και ο Πριγκόζιν συνωμότησαν για να οργανώσουν μια απόπειρα πραξικοπήματος προκειμένου να «δοκιμάσουν την πίστη των ρωσικών ελίτ» γρήγορα απέκτησε απήχηση στα social media.

«Κορίτσια, σκέφτηκα ότι όλα ενορχηστρώθηκαν για την απομάκρυνση του Σοϊγκού, αλλά μέσω του Πριγκόζιν, ο Πούτιν δεν θα έπρεπε να το κάνει μόνος του;», αναρωτήθηκε μια γυναίκα σε συνομιλία των συγγενών της Wagner.

Ο Βολοντίμιρ Φρεσένκο, επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας Penta στο Κίεβο, διαφωνεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Για ποιο λόγο να ήταν σκηνοθετημένο (η προέλαση του Πριγκόζιν στη Μόσχα); Για να δουν όλοι πόσο αδύναμος είναι ο Πούτιν;», σχολίασε. «Αυτό που συνέβη ήταν μια δημόσια ταπείνωση του Πούτιν. Και ο Πριγκόζιν; Έχασε εν μέρει τη φήμη του: συνήθιζε να επιδεικνύει τη δύναμη του και μετά απλώς υποχώρησε». Αλλά το τελευταίο δημόσιο σχόλιο του Πριγκόζιν την ημέρα της ανταρσίας που ηχογραφήθηκε αφού συμφώνησε να σταματήσει, συνεχίζει να τροφοδοτεί τις εικασίες στο διαδίκτυο. «Είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τους χαροποίησε όλους…».