ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στις ΗΠΑ δεν έχουν απλές προεδρικές εκλογές: Έχουν σύγκρουση δύο κόσμων...
prodeals

Μπορεί να συλληφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν και να οδηγηθεί στην Χάγη; – Όλα τα ενδεχόμενα

Τι προβλέπεται – Τι έγινε με τους πρώην ηγέτες των Σέρβων

Μπορεί να συλληφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν και να οδηγηθεί στην Χάγη; – Όλα τα ενδεχόμενα

Το ένταλμα σύλληψης που ανακοίνωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποτέλεσε αναμφισβήτητα ένα πρωτόγνωρο γεγονός.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ρώσος πρόεδρος  ή Σοβιετικός ηγέτης αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί, με κατηγορίες για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «εγκλήματα πολέμου».

Το ένταλμα καθ΄αυτό μπορεί να μην αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο -για την ώρα- για τον Ρώσο πρόεδρο, δημιουργεί όμως σοβαρά ερωτήματα για την ικανότητα της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας να ασκεί εξωτερική πολιτική και θα δημιουργήσει προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις της Ρωσίας.

Αυτό γιατί αν και ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί βέβαια να συλληφθεί στην Ρωσία, εντούτοις  μπορεί να συλληφθεί σε όποια από τις 123 χώρες έχουν δεχθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και είναι μέλη του Καταστατικού της Ρώμης.

Έτσι δεν μπορεί να ταξιδέψει όχι σε χώρες που δεν θα πραγματοποιούσε έτσι και αλλιώς  ποτέ επίσκεψη, όπως η Γαλλία ή Βρετανία και η Γερμανία, αλλά ούτε σε χώρες που τηρούν μια φιλική ή ουδέτερη προσέγγιση προς την Ρωσία, όπως η Βραζιλία και η Βενεζουέλα ακόμη και σε χώρες που είναι μέλη του CSTO όπως το Τατζικιστάν!

Έτσι ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε οποιαδήποτε από αυτές τις 123 χώρες, καθώς το ICC θα ζητήσει την έκδοσή του!

Ουσιαστικά η απόφαση για ένταλμα σύλληψης έχει ως στόχο την πολιτική απομόνωση του Ρώσου προέδρου, και της Ρωσίας γενικότερα, δημιουργώντας ένα χώρο πολιτικής απαγόρευσης και διεθνούς απομόνωσης για τον Ρώσο πρόεδρo, κάνοντας μια ουσιαστική παρέμβαση στα εσωτερικά της Ρωσίας δείχνοντας τον «δρόμο» για τον επόμενο ηγέτη της Ρωσίας!

Ακόμη και αν ο Πούτιν όμως επισκεφθεί μια χώρα που δεν έχει υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης ακόμη και έτσι το ICC μπορεί να ζητήσει από τη χώρα αυτή να τον εκδώσει.

Θα γίνει; Μάλλον απίθανο αλλά αμέσως μπορεί να επέλθουν διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας αυτής, με την κατηγορία ότι υποθάλπει ένα διεθνώς καταζητούμενο…

Ο Β.Πούτιν δεν είναι ο πρώτος ηγέτης που ασκείται δίωξη εναντίον του.

Το 1999 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο οποίος εκδόθηκε τελικά και δικάστηκε  σε μια δίκη που διήρκεσε από το 2002 έως το 2006. Το ίδιο έγινε και με τον ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον στρατηγό  Ράτκο Μλάντιτς.

Περιττό να προστεθεί πως όταν ο Πούτιν αποχωρήσει από την εξουσία κάποια στιγμή το ICC δεν θα σταματήσει να ζητά την έκδοσή του.

Δημιουργείται επομένως έτσι ένας χώρος απαγόρευσης πολιτικών κινήσεων του Πούτιν και συνολικής ακύρωσής του στην Δύση, αφού όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης.

Τι αναφέρουν τα δυτικά ΜΜΕ: Μπορεί να συλληφθεί;

Από τα πρώτα λεπτά που έγινε γνωστή η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ύστερα από έκθεση του, τα διεθνή ΜΜΕ (δυτικά) προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν γίνεται να συλληφθεί ο Β.Πούτιν.

«Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν;», η ερώτηση που προβάλλει το αμερικανικό CNN, εξετάζοντας όλα τa δεδομένα. «Μάλλον όχι», η απάντηση που δίνει το ίδιο το ειδησεογραφικό δίκτυο και στη συνέχεια εξηγεί το «γιατί».

Οποιοσδήποτε κατηγορείται για έγκλημα, επισημαίνεται από το CNN, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο απαρτίζεται από χώρες-μέλη, μπορεί να δικαστεί. Το δικαστήριο δικάζει ανθρώπους, όχι χώρες, και εστιάζει σε αυτούς που έχουν τις περισσότερες ευθύνες: ηγέτες και αξιωματούχους.

Ωστόσο, η Ουκρανία δεν είναι μέλος του δικαστηρίου. Το Δικαστήριο δεν διεξάγει δίκες ερήμην, επομένως ο Πούτιν θα πρέπει είτε να παραδοθεί από τη Ρωσία είτε να συλληφθεί εκτός Ρωσίας. Αυτό φαίνεται απίθανο, σχολιάζει χαρακτηριστικά το CNN.

«Δεν υπάρχει περίπτωση ο Πούτιν να δικαστεί στη Χάγη» σχολιάζει με τη σειρά του το BBC, το οποίο εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει καθώς η Ρωσία δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το οποίο μπορεί να προχωρήσει στη σύλληψη μόνο όσων βρίσκονται στις χώρες-μέλη.

Δεδομένων των συνθηκών, σημειώνεται δε, «φαντάζει απίθανο»  η Ρωσία να παραδώσει τον πρόεδρό της ή την επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Ωστόσο, τονίζεται ότι το ζήτημα της έκδοσης εντάλματος σύλληψης παραμένει ακανθώδες για τον Πούτιν καθώς θα υπάρχουν περιορισμοί στις χώρες που θα μπορεί να επισκέπτεται, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με τον Κινέζο ομόλογό του.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός αυτό αποτελεί ντροπή για το Κρεμλίνο που όλο το τελευταίο διάστημα αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται, σε αυτό το σημείο, ότι το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επικυρώθηκε από 123 χώρες, όμως η Αμερική όπως επίσης Κίνα, Ινδία και Ρωσία απείχαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.