ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ν.Μεντβέντεφ: «Η Ρωσία θα κτυπήσει οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική βάση εμφανιστεί στην Ουκρανία»

«Θα είναι τότε έτοιμοι να δώσουν μια συλλογική απάντηση;»

Ν.Μεντβέντεφ: «Η Ρωσία θα κτυπήσει οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική βάση εμφανιστεί στην Ουκρανία»

Η Μόσχα θα πραγματοποιήσει οπωσδήποτε ένα χτύπημα κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ουκρανία σε περίπτωση που δημιουργηθούν στη χώρα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Telegram.

Αναφερόμενος στη δήλωση για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία που συνέταξε η ΕΕ, δήλωσε ότι το έγγραφο είναι «ένα άχρηστο κομμάτι χαρτί» χωρίς καμία προστιθέμενη αξία.

Ωστόσο, παρείχε στο Κίεβο την ευκαιρία να συνάψει ξεχωριστές συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες για προμήθειες όπλων, εκπαίδευση στρατευμάτων, χρηματοδότηση στρατιωτικών προγραμμάτων και πολλά άλλα πράγματα, μέχρι και την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στο ουκρανικό έδαφος.

«Αυτό είναι το σχέδιο του παιχνιδιού: Δεν θα σας αφήσουμε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τις σχέσεις με μεμονωμένες [χώρες μέλη του ΝΑΤΟ]. Στην πραγματικότητα, το ερώτημα τώρα είναι πώς θα ερμηνεύσουν το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Με άλλα λόγια, όταν η Ρωσία [τελικά] πραγματοποιήσει ένα χτύπημα σε μια τέτοια βάση (το οποίο είναι αναπόφευκτο δεδομένου ότι τα στρατεύματα που σταθμεύουν σε μια τέτοια βάση θα έχουν αναπτυχθεί εκεί ειδικά για να πολεμήσουν εναντίον μας), θα είναι τότε οι σύμμαχοι [ενεργώντας από κοινού] έτοιμοι να δώσουν μια συλλογική απάντηση στη χώρα μας για την καταστροφή μιας βάσης που έχει δημιουργηθεί από [ένα μεμονωμένο] κράτος μέλος του ΝΑΤΟ;», διερωτήθηκε ρητορικά ο πολιτικός.

Ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι μια επίθεση σε μια στρατιωτική βάση θα αποτελούσε σίγουρα λόγο για την ενεργοποίηση του άρθρου 6 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο αναφέρει ένοπλη επίθεση <…> κατά των δυνάμεων, των πλοίων ή των αεροσκαφών οποιουδήποτε από τα Μέρη».

«Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα: Το άρθρο 5 λέει ότι η απάντηση δεν χρειάζεται να είναι στρατιωτική ή συλλογική», σημείωσε.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε ότι η απάντηση σε τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνει τη χρήση «του δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας» από τους συμμάχους για να «βοηθήσουν το Μέρος ή τα Μέρη που δέχονται την επίθεση αυτή, λαμβάνοντας αμέσως, ατομικά και σε συνεννόηση με τα άλλα Μέρη, τα μέτρα που κρίνουν αναγκαία».

«Τούτου λεχθέντος, είναι δυνατόν είτε να απαντήσουμε από κοινού είτε να αφήσουμε τον ιδιοκτήτη των βάσεων που βρίσκονται στην Ουκρανία στην τύχη τους. Μια απάντηση μπορεί να περιλαμβάνει ή να μην περιλαμβάνει τη χρήση στρατιωτικών μέσων. Επομένως, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες- πρόκειται για ένα χαλαρό παραθυράκι και το καθεστώς του Μπαντερίτη, του κοπρίτη, θα πρέπει να το έχει αυτό κατά νου», κατέληξε ο Μεντβέντεφ.

Η Βορειοατλαντική Συνθήκη των 14 άρθρων, ευρέως γνωστή ως Συνθήκη της Ουάσιγκτον, υπογράφηκε το 1949, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την ίδρυση του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Η αρχή της συλλογικής άμυνας, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης, υποχρεώνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να προσέρχονται ο ένας στην άμυνα του άλλου σε περίπτωση επίθεσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.