ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Νέα έκθεση της Microsoft αποκαλύπτει: «Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν πληρώνουν χάκερ για να χτυπήσουν τις ΗΠΑ»

Η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν επίσης απορρίψει κατηγορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν Αμερικανούς

Νέα έκθεση της Microsoft αποκαλύπτει: «Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν πληρώνουν χάκερ για να χτυπήσουν τις ΗΠΑ»

Δημοσίευμα του Newsweek αποκαλύπτει ότι μία νέα έκθεση της Microsoft αναφέρει πώς η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν «στρατολογούν ολοένα και περισσότερο εγκληματικά δίκτυα για να διεξάγουν επιχειρήσεις κυβερνοκατασκοπίας και πειρατείας εναντίον εθνών που θεωρούν εχθρικές, όπως οι ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ήδη επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το θέμα τόσο στους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας όσο και στους ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Η έκθεση αποκαλύπτει πώς οι κυβερνήσεις της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας «αξιοποιούν τις δεξιότητες των εγκληματιών χάκερ για να ενισχύσουν την επιρροή και την ισχύ τους στον κυβερνοχώρο χωρίς να επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος».

Η συνεργασία με τους χάκερ φαίνεται ότι βοηθά τις επιχειρήσεις των παραπάνω χωρών να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με το Newsweek, την ίδια ώρα οι χάκερ βρίσκουν την ευκαιρία για επιπλέον κέρδη και μια επίφαση για προστασία.

Χτύπημα σε ιστότοπο γνωριμιών

Μια εντυπωσιακή περίπτωση που επισημάνθηκε από τη Microsoft αφορούσε εγκληματική ομάδα με δεσμούς με το Ιράν, η οποία διείσδυσε επιτυχώς σε έναν ισραηλινό ιστότοπο γνωριμιών, προσπαθώντας να πουλήσει ή να λύσει τα προσωπικά δεδομένα που έλαβε.

Αυτή η επιχείρηση φαίνεται να έχει διπλά κίνητρα: να φέρει σε δύσκολη θέση τους Ισραηλινούς και να επωφεληθεί οικονομικά.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ρωσικό εγκληματικό δίκτυο φέρεται να είχε πρόσβαση σε περισσότερες από 50 ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούσε ο ουκρανικός στρατός τον Ιούνιο, αναζητώντας πιθανώς πληροφορίες για να υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία.

Το εν λόγω δίκτυο, δεν φαίνεται να είχε κίνητρο το οικονομικό κέρδος, εκτός από πιθανή αμοιβή από τη ρωσική κυβέρνηση, σημειώνει το Newsweek.

Ο Τομ Μπαρτ, αντιπρόεδρος της Microsoft για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πελατών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε σε αυτές τις χώρες την τάση για συνεργασία των κυβερνήσεων με εγκληματικές ομάδες για δράση στον κυβερνοχώρο».

Ωστόσο, τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων της Ρωσίας, της Κίνας ή του Ιράν με εγκληματικά δίκτυα.

Εκατομμύρια επιθέσεις

Η ανάλυση της Microsoft για τις απειλές στον κυβερνοχώρο από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024 αποκάλυψε ότι οι πελάτες της αντιμετωπίζουν περισσότερα από 600 εκατομμύρια περιστατικά καθημερινά, με τακτικές όπως το hacking, το spear phishing και το κακόβουλο λογισμικό.

Κατά το Newsweek, οι κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας στοχεύουν κυρίως την Ουκρανία και εστιάζουν σε στρατιωτικά και κυβερνητικά συστήματα, ενώ διαδίδουν παραπληροφόρηση με στόχο την υπονόμευση της διεθνούς υποστήριξης στις πολεμικές της προσπάθειες.

Η Ουκρανία αντιμετώπισε ενεργά αυτές τις πρωτοβουλίες, με δικές της επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο για να διαταράξει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, δίκτυα που συνδέονται με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν έχουν στοχοποιήσει Αμερικανούς ψηφοφόρους μέσω ψεύτικων ιστοσελίδων και παραπλανητικών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές του 2024.

Χάρις και Τραμπ στο στόχαστρο

Οι αναλυτές της Microsoft επαναλαμβάνουν τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία εστιάζει στην εκστρατεία της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, ενώ το Ιράν φέρεται να επιχειρεί να υπονομεύσει την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει επικεντρώσει κατά κύριο λόγο τις προσπάθειές της για παραπληροφόρηση με στόχο την Ταϊβάν και άλλα έθνη της περιοχής.

Ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον απέρριψε τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με κινεζικές απειλές hacking.

Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν επίσης απορρίψει κατηγορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν Αμερικανούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.