Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν εκπαιδεύσει στρατιώτες από τη σύμμαχο χώρα, τη Λευκορωσία, στη χρήση τακτικών πυρηνικών πυραύλων, πριν από τη σχεδιαζόμενη εγκατάστασή τους στη γειτονική τους χώρα.

Οι Λευκορώσοι στρατιώτες επέδειξαν καλά αποτελέσματα, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει την εκπαίδευση σ’ ένα κέντρο εκπαίδευσης στο νότιο τμήμα της Λευκορωσίας. Στο βίντεο μπορεί να δει κανείς ένα σύστημα πυραύλων τύπου Iskander-M. Οι πύραυλοι μπορούν να φέρουν τόσο συμβατική γόμωση όπως επίσης και πυρηνικές κεφαλές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίστηκε την τοποθέτηση πυρηνικών πυραύλων στη Λευκορωσία ως απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ, το οποίο πρόσφατα δέχθηκε τη Φινλανδία ως το 31ο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η εκπαίδευση στα όπλα έχει ξεκινήσει από τις 3 Απριλίου, βάσει της ανακοίνωσης του Πούτιν. Οι Λευκορώσοι στρατιώτες μελέτησαν λεπτομερώς τα ζητήματα αποθήκευσης και της χρήσης των εκρηκτικών μηχανισμών για τους πυραύλους. Έγινε επίσης δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου, όπως φαίνεται στο βίντεο.

">

Νωρίτερα η  Μόσχα είχε προειδοποιήσει  ευθέως τον Λευκό Οίκο  και τον  Αμερικανικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας  ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου «αυξάνεται σταθερά» καθώς οι εντάσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία μεταξύ των δύο εθνών συνεχίζουν να κλιμακώνονται.

Η δήλωση έρχεται εν μέσω αναφορών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να σταματήσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις πυρηνικές τους δυνάμεις με τη Ρωσία, μετά την άρνηση της Μόσχας να το πράξει, ως απάντηση στην αναστολή της συμμετοχής της στη συνθήκη New START.

Ο Βλαντιμίρ Γερμάκοφ, διευθυντής του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου Όπλων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι η μοίρα της συνθήκης START μπορεί να είναι ένα «προκαταρκτικό συμπέρασμα» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ακολουθούν την τρέχουσα πορεία αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία.

Πρόσθεσε περαιτέρω,

«Η πιο οξεία απειλή σήμερα συνδέεται με τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης ως αποτέλεσμα μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων».

Η START (Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων) είναι μια συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Υπεγράφη τον Απρίλιο του 2010 και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2011, αντικαθιστώντας τη συνθήκη START I που είχε λήξει.

Η συνθήκη περιορίζει τον αριθμό των αναπτυγμένων πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να έχει κάθε χώρα σε 1.550 και τον αριθμό των εγκατεστημένων συστημάτων εκτόξευσης σε 700.