Iσραηλινή πηγή δήλωσε σήμερα στο ABC News ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει εγκρίνει μια σειρά στόχων για το αναμενόμενο χτύπημα αντιποίνων στο Ιράν.

Κι ενώ ο πλανήτης αναμένει με κομμένη την ανάσα την απάντηση του Ισραήλ στο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε εναντίον του το Ιράν την 1η Οκτωβριόυ, η πηγή του αμερικανικού δικτύου δεν έδωσε λεπτομέρειες για συγκεκριμένους στόχους και απέφυγε να σχολιάσει κατά πόσον θα είναι καθαρά στρατιωτικοί.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαρρεύσει από το Ισραήλ στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα της σχεδιαζόμενης επίθεσης.

Ο Νετανιάχου γνωρίζει τον πιθανό αντίκτυπο των ισραηλινών αντιποίνων στις αμερικανικές εκλογές

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν πριν τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν πηγές στο CNN, κάτι που θα αναδείξει στο προσκήνιο την ρευστότητα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή λίγες μέρες πριν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φαίνεται να έχει επίγνωση των πιθανών πολιτικών συνεπειών που θα έχουν στις ΗΠΑ οι ενέργειες του Ισραήλ καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ένα από τα ζητήματα που κυριαρχούν στην ατζέντα της καμπάνιας με τους Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις να δέχονται πιέσεις από τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς για την ανακούφιση των αμάχων Παλαιστινίων και τους Ρεπουμπλικανούς με πρώτο τον Τραμπ να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οδηγεί τον πλανήτη σε χάος.

Το Ισραήλ επέτρεψε σε 50 φορτηγά να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μετά τις απειλές της Ουάσιγκτον

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές η κυβέρνηση Μπάιντεν ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας με επιστολή που υπογράφουν ο ΥΠ ΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν – αλλά όχι ο Μπάιντεν ή η αντιπρόεδρος Χάρις, όπως σημειώνουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Η σχετική προθεσμία λήγει μετά τις εκλογές και ήδη γίνονται ορατά τα πρώτα αποτελέσματα καθώς το Ισραήλ επέτρεψε σήμερα να περάσουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας 50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. Η COGAT, ο ισραηλινός στρατιωτικός φορέας που επιβλέπει τη διανομή βοήθειας στις ακτές του Παλαιστινιακού θυλάκου αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να διευκολύνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Τα ισραηλινά αντίποινα μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στην κούρσα των αμερικανικών εκλογών

Το πώς θα εξελιχθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή μετά την αναμενόμενη ισραηλινή απάντηση αποτελεί έναν από τους πιο αστάθμητους παράγοντες για τα προεκλογικά επιτελεία των Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Μια γενίκευση του πολέμου θα ήταν δυσμενής για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, καθώς η κρίση έχει περιπλέξει τις προσπάθειες της Χάρις να κερδίσει το εκλογικό σώμα μιας από τις πολιτείες – κλειδιά, του Μίσιγκαν, όπου υπάρχουν πολλοί αραβικής καταγωγής Αμερικανοί ψηφοφόροι.

Η δέσμευση του Νετανιάχου στον Μπάιντεν

Την περασμένη εβδομάδα ο Νετανιάχου ενημέρωσε τον Μπάιντεν ότι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση των αντιποίνων το Ισραήλ δεν προτίθεται να πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν προκαλώντας ανακούφιση στο Λευκό Οίκο, αλλά σε δήλωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού σημείωσε ότι «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν βάσει των εθνικών μας συμφερόντων», μια ένδειξη ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που παρείχε στον Μπάιντεν τα αντίποινα στο Ιράν μπορεί να διαφέρουν τελικά.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν οι ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν θα περιοριστούν σε στρατιωτικούς στόχους ή αν θα περιλαμβάνουν και κυβερνοεπιθέσεις με την Ουάσιγκτον να παρακολουθεί όχι μόνον τις κινήσεις του μεγαλύτερου συμμάχου της στη Μέση Ανατολή, αλλά και την αντίδραση που θα προκαλέσουν στην Τεχεράνη ελπίζοντας να αποτραπεί μια γενίκευση της σύρραξης στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, τόνισε την Τρίτη ότι «αναμφίβολα οι Ιρανοί γνωρίζουν πόσο σοβαρά λαμβάνουν οι ΗΠΑ την προσήλωσή τους στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», αλλά απέφυγε να σχολιάσει με ποιους τρόπους επιχειρούν ενδεχομένως Αμερικανοί αξιωματούχοι να διαμορφώσουν τα ισραηλινά αντίποινα στην Τεχεράνη.