Έξι μήνες μετά την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο ισραηλινός στρατός ανακάλεσε τις χερσαίες δυνάμεις του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Δύο ταξιαρχίες θα παραμείνουν στο βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας και στο νέο διάδρομο που διχοτομεί πλέον το παλαιστινιακό έδαφος «προκειμένου να διατηρηθεί η ελευθερία δράσης των IDF και η ικανότητά τους να διεξάγουν ακριβείς επιχειρήσεις», όπως έγινε γνωστό την Κυριακή.
Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τη Χαν Γιούνις θα μπορούσαν να επιστρέψουν, λένε ακόμη οι Ισραηλινοί.
Η απόφαση ελήφθη για «τακτικούς λόγους» και για την ανάπαυση των εφέδρων επειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες έντονων μαχών, αλλά, εγείρει ερωτήματα για τη μελλοντική κατεύθυνση του πολέμου.
Η απόσυρση, ή όπως αλλιώς ονομαστεί η κίνηση των Ισραηλινών, δεν αποκλείει να δούμε και στο μέλλον μια επιθετική ενέργεια στη Ράφα, αν και όπως τονίζουν οι IDF οι δυνάμεις της Χαμάς έχουν σχεδόν αποδεκατιστεί.
Πάντως η χρονική στιγμή της απόσυρσης συμπίπτει με την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο, με στόχο την εξασφάλιση μιας δεύτερης εκεχειρίας και μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.
Ισραήλ και Χαμάς δήλωσαν, η κάθε μία πλευρά για λογαριασμό της, ότι θα στείλουν αντιπροσωπείες. Ως τώρα οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς – αλλά η ελπίδα να δούμε κάτι διαφορετικό στο μέλλον δεν έχει εξαλειφθεί.
Ενδιαφέρουσα είναι η λεπτομέρειας ότι στην ισραηλινή αντιπροσωπεία μετέχουν οι επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ που λειτουργούν με διευρυμένη εντολή. Ο διευθυντής της CIA αναμένεται και αυτός να παραστεί στις συνομιλίες.
Η Χαμάς ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους και μια «σοβαρή συμφωνία» ανταλλαγής παλαιστίνιων κρατουμένων με ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.
Όποιες και αν είναι οι απαιτήσεις της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Β.Νετανιάχου, που τελεί υπό αυξανόμενη διεθνή πίεση για τη δράση των IDF στη Γάζα και την ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στις «ακραίες απαιτήσεις της Χαμάς» ούτε θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός μέχρι να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι.
Ο παράγοντας Ιράν
Όσο και αν στη Λωρίδα της Γάζας έρχεται μια φαινομενική ηρεμία, υπάρχει πάντα η Τεχεράνη που κλιμακώνει -για την ώρα λεκτικά- τις απειλές κατά του Ισραήλ με αφορμή το χτύπημα του Ισραήλ στη Δαμασκό κατά τα οποία εξοντώθηκαν επίλεκτοι Ιρανοί στρατηγοί.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για οποιαδήποτε απάντηση. «Όποιος μας βλάψει ή σχεδιάζει να μας βλάψει, θα τον βλάψουμε», διαμήνυσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, αλλά και ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Χέρζι Χαλεβί που δήλωσε επίσης σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ιρανική απειλή.
Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, στρατηγός Μπαγκερί, δήλωσε το Σάββατο ότι οι εχθροί της χώρας του «θα μετανιώσουν» για τους φόνους. Φρόντισε να πει ακόμη ότι η απάντηση του Ιράν «θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, με την απαραίτητη ακρίβεια και σχεδιασμό και με τη μέγιστη δυνατή ζημιά στον εχθρό, ώστε να μετανιώσει για την πράξη του».
Τα σενάρια που εξετάζουν κυβερνήσεις και αναλυτές περιλαμβάνουν καταρχάς ένα τρομοκρατικό χτύπημα από το Ιράν, το οποίο θα ενεργοποιήσει το δίκτυο των οργανώσεων που ελέγχει στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτή.
Υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η Τεχεράνη κάποιον «δορυφόρο» της, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι στην Υεμένη, δύο οργανώσεις με πυραυλικό δυναμικό που τους έχει χορηγήσει η Τεχεράνη.
Τα πλέον ακραία σενάρια περιλαμβάνουν ένα πυραυλικό χτύπημα κατευθείαν από το ιρανικό στο ισραηλινό έδαφος με κάποιον από πολλούς πυραύλους με βεληνεκές ως και την Ευρώπη. Εκεί πλέον η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δύσκολα θα είναι αναστρεψιμη.