Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες Κιέβου και Μόσχας που θα συζητήσουν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε σύντομες συναντήσεις με την ουκρανική και τη ρωσική αντιπροσωπεία πριν από τις σημερινές συνομιλίες τους, οι οποίες θα είναι διάρκειας 2 ημερών και πρόκειται θα ξεκινήσουν στις 07:30 GMT στο προεδρικό γραφείο του Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν είπε πως ελπίζει ότι «η συνάντηση θα είναι επωφελής για τις εμπλεκόμενες χώρες και ολόκληρη την περιοχή», ότι «η Τουρκία έχει δείξει δίκαιη στάση για τη σύγκρουση σε κάθε στάδιο» και ότι «μια δίκαιη ειρήνη δεν θα έχει χαμένο». Έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς όπως σχολίασε «η παράταση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».
Είπε ακόμα ότι η Τουρκία «βλέπει τόσο τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζέλενσκι ως πολύτιμους φίλους». Είπε επίσης ότι η πρόοδος στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, την οποία η Τουρκία «είναι επίσης πρόθυμη να φιλοξενήσει».
Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, Rusya-Ukrayna heyetlerinin Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen müzakere toplantısında konuştu.
“Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir.” pic.twitter.com/xIP4Us3LYo
— Erdoğan Dijital Medya (@RTEdijital) March 29, 2022
Οι συνομιλίες, τα σενάρια μίας συμφωνίας και οι Τούρκοι
Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί, πριν την έναρξη των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών στο Ντολμά Μπαχτσέ, με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με Μόσχα και με Κίεβο, πλασάροντας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας, όμως ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πριν λίγες ώρες ότι οι ρωσικές απαιτήσεις είναι «μαξιμαλιστικές» και «μη ρεαλιστικές».
Πάντως οι Financial Times έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας ότι οι δύο πλευρές «συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ».
Επισημαίνουν επίσης ότι στο προσχέδιο, που έχει πέσει στο τραπέζι δεν γίνεται καμία αναφορά στα θέματα της «αποναζιστικοποίησης» και της «αποστρατιωτικοποίησης», αλλά ούτε και για τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, για τα οποία η Μόσχα είχε δείξει ιδιαίτερη προσοχή από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης.
Κλίμα συγκρατημένων προσδοκιών καλλιεργείται και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιωματούχος του οποίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς αυτή την ώρα.
Αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει το Κίεβο και ότι δεν βλέπει μετακίνηση των ρωσικών δυνάμεων μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.
Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, που επιχειρούσαν στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Ρωσία (ή και τη Λευκορωσία) για να ανασυνταχθούν και να επιστρέψουν.
Πάντως η Μόσχα, δια του αρχηγού του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ξεκαθάρισε ότι «δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία», χαρακτηρίζοντας ανακριβείς τους σχετικούς ισχυρισμούς της Δύσης.
Στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ και ο Αμπράμοβιτς
Σύμφωνα με το NEXTA, στις συνομιλίες είναι παρόντας και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς.
#Ukrainian delegation arrives for talks with #Russia in #Istanbul's Dolmabahce Palace.
Oligarch Roman #Abramovich, who acts as a mediator in the negotiations is also there. pic.twitter.com/qOP84FrOPS
— NEXTA (@nexta_tv) March 29, 2022