Σαράντα πέντε χρόνια έχουν παρέλθει από την Ιρανική Επανάσταση του 1979. Από εκείνη την εποχή, το Ιράν έχει εξελιχθεί στο κράτος που γνωρίζουμε σήμερα. Τον Μάιο του ίδιου έτους, ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί ίδρυσε το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC – Islamic Revolutionary Guard Corps) για την προστασία του νέου καθεστώτος από τυχόν εξεγέρσεις.
Από τότε η δύναμη της οργάνωσης έχει αυξηθεί πέραν του στρατιωτικού ενδιαφέροντος, αποκτώντας και οικονομική δύναμη. Αποκαλυπτικό άρθρο των Times δείχνει ακριβώς αυτή την εξάπλωση του Σώματος και πέρα από τα όρια του Ιράν, αγγίζοντας την Δύση και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε άρθρο με τίτλο «Πώς εργάζεται η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν για να αποκτήσει έδαφος στη Βρετανία» ξετυλίγεται μια σειρά από αποδείξεις και έρευνες που δείχνουν ότι ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, τζαμιά αλλά και σχολεία έχουν είτε έμμεση είτε άμεση σύνδεση με την Τεχεράνη.
Οι διασυνδέσεις και η απειλή της ελευθερίας του Τύπου
Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα η επιτροπή που ελέγχει τις Φιλανθρωπικές Οργανώσεις (Charity Commission) επιβεβαίωσε ότι εξέτασε δραστηριότητες ενός μεγάλου Ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου στο Μάντσεστερ, το οποίο έχει διασυνδέσεις μέχρι και το Λονδίνο, περιγράφοντάς το ως «νευραλγικό κέντρο» της ιρανικής παρουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα το Ινστιτούτο του Τόνι Μπλερ για την Παγκόσμια Αλλαγή (Tony Blair Institute for Global Change) έχει και εκείνο προειδοποιήσει για «προσπάθειες ριζοσπαστικοποίησης» από την IRGC με σκοπό να διαδοθεί η ισλαμιστική, εξτρεμιστική προπαγάνδα. Οι τακτικές της ομάδας αποσκοπούν βέβαια στην στρατολόγηση πολιτών που ζουν στη Δύση αλλά και στην προώθηση της ιδεολογίας του Σώματος μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων, τζαμιών αλλά και σχολείων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ενώ συγκεντρώνονται και άλλα στοιχεία από διαφορετικές έρευνες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιβεβαίωση των παραπάνω έχουν τα αυξημένα περιστατικά εκφοβισμού και επιθέσεων εναντίων δημοσιογράφων. Βασικός στόχος των επιθέσεων φαίνεται πως είναι το ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Iran International, που έχει ως έδρα το Λονδίνοκαι έχει μεταδώσει πλάνα διαμαρτυριών και «κρατικά χρηματοδοτούμενου» εκφοβισμού από την Τεχεράνη.
Μόλις τον προηγούμενο μήνα Βρετανοϊρανός δημοσιογράφος του συγκεκριμένου δικτύου μαχαιρώθηκε στο πόδι ακριβώς έξω από το σπίτι του. Αυτή την εβδομάδα έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα αποκάλυψε ότι η βρετανική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε «ιδιαίτερο hotspot» για την καταστολή Ιρανών δημοσιογράφων, που ξεσκεπάζουν το ιρανικό καθεστώς.
Να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» η οργάνωση
Σε αυτό το κλίμα και μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, οι φωνές στη Βρετανία που ζητούν να χαρακτηριστούν οι Φρουροί της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση διαρκώς αυξάνονται. Αυτή την εβδομάδα 130 Βρετανοί βουλευτές υποστήριξαν την αλλαγή, με τη βρετανική κυβέρνηση να αντιστέκεται μέχρι στιγμής στις εκκλήσεις για απαγόρευση της οργάνωσης, καθώς θεωρεί σημαντικό να μείνουν ανοιχτοί οι διπλωματικοί δίαυλοι.
Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ήδη κατηγορήσει το Σώμα για δολοφονίες και απαγωγές επί βρετανικού εδάφους αλλά και για ανάμειξη στην κρίση της Μέσης Ανατολής.
Ο Κεν Μακάλουμ, ο γενικός διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας MI5, έχει τονίσει μάλιστα ότι το Ιράν αποτελεί τεράστια απειλή για την ασφάλεια της χώρας, όμοια με εκείνη της Ρωσίας και της Κίνας.
Από τον Νοέμβριο οι Times αποκάλυψαν ότι οι βρετανικές αρχές έχουν αναγνωρίσει πάνω από έξι ομάδες που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν άμεση σύνδεση με την Τεχεράνη. Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως έχει δεχτεί πιέσεις να εξετάσει συγκεκριμένες ομάδες που έχουν αποδεδειγμένα εντοπιστεί ότι συνδέονται με τους «Φρουρούς της Επανάστασης» ώστε να κατανοήσει ποια ακριβώς είναι η επιρροή τους.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.