Ο πολιτικός αναλυτής και πρώην σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Μάρκοφ, ισχυρίστηκε για ακόμη μια φορά ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εξουδετέρωσαν τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, προκειμένου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να γιορτάσει την ημέρα ανεξαρτησίας του ουκρανικού έθνους.
Ο Μάρκοφ δήλωσε πως είναι «απολύτως σαφές ότι ο Πριγκόζιν “σκοτώθηκε” από “την” ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών». Μάλιστα αφού κατηγόρησε τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του Πριγκόζιν κάνοντας λόγο για έναν «Ρώσο ήρωα». Και όλα αυτά μόλις δύο μήνες μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner.
Σημειώνεται ότι ο Μάρκοφ μιλώντας στην εκπομπή «Today» του BBC Radio 4, υποστήριξε ότι το Κίεβο θα «γιορτάσει» τον θάνατο του Πριγκόζιν και οι Ουκρανοί θα είναι «υπερήφανοι» για τη δολοφονία του.
Παρά το γεγονός ότι μίλησε για σαφείς αποδείξεις ενοχής του Κιέβου δεν κατάφερε να αιτιολογήσει τα όσα είπε. Ακόμη πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα 5% που έχει αμφιβολίες σχετικά με τον θάνατο του αρχηγού της Wagner. Ακόμη αναφερόμενος στον Πριγκόζιν τον χαρακτήρισε «ήρωα της Ρωσίας και ήρωα του λαού του Ντονέτσκ».
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Σ.Μάρκοφ ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που σχολίασε τον θάνατο του Γ.Πριγκόζιν, υποστηρίζοντας (και τότε) λίγες λεπτά την πτώση του αεροσκάφους ότι από «πίσω» βρίσκονται οι Ουκρανοί.
Α.Λουκασένκο: «Είχα προειδοποιήσει τον Γ.Πριγκόζιν»
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε προειδοποιήσει τους επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν και Ντμίτρι Ούτκιν να προσέχουν για πιθανές απειλές κατά της ζωής τους και επέμεινε ότι οι μαχητές Wagner θα παραμείνουν στη Λευκορωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρχικά υποσχέθηκε να συντρίψει την ανταρσία του Πριγκόζιν τον Ιούνιο, συγκρίνοντας την με την πολεμική αναταραχή που προκάλεσε την επανάσταση του 1917, αλλά λίγες ώρες αργότερα επιτεύχθηκε συμφωνία που επέτρεπε στον Πριγκόζιν και σε ορισμένους από τους μαχητές του να μεταβούν στη Λευκορωσία.
Ο Λουκασένκο, ο οποίος βοήθησε στη διαμεσολάβηση για τη συμφωνία είχε δηλώσει λίγο μετά την ανταρσία ότι είχε πείσει τον Πούτιν να μην «εξοντώσει» τον Πριγκόζιν, ο οποίος ήταν καταχωρημένος ως επιβάτης σε ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη βόρεια της Μόσχας.
Ο Πριγκόζιν, δήλωσε ο Λουκασένκο την Παρασκευή, είχε απορρίψει δύο φορές τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Λευκορώσος πρόεδρος σχετικά με πιθανές απειλές κατά της ζωής του.
Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της ανταρσίας είχε προειδοποιήσει τον Πριγκόζιν ότι θα «πέθαινε» αν συνέχιζε να βαδίζει προς τη Μόσχα, κάτι στο οποίο, όπως είπε, ο Πριγκόζιν είχε απαντήσει: «Στο διάολο με αυτό, ας πεθάνω».
Στη συνέχεια, είπε ο Λουκασένκο, όταν ο Πριγκόζιν και ο Ούτκιν, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση της Wagner και ήταν επίσης καταχωρημένος ως επιβάτης στο αεροπλάνο που συνετρίβη, ήρθαν να τον δουν, τους είχε προειδοποιήσει και τους δύο: «Παιδιά, να προσέχετε».
Από τα λόγια του Λουκασένκο, τα οποία μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BELTA, δεν ήταν ακριβώς σαφές πότε έγινε αυτή η συζήτηση.
Ο Λουκασένκο, παλιός γνώριμος του Πριγκόζιν αλλά και στενός σύμμαχος της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν είχε καμία σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα.
«Γνωρίζω τον Πούτιν: είναι πολύ ήρεμος», δήλωσε ο Λουκασένκο. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το έκανε ο Πούτιν, ότι φταίει ο Πούτιν. Είναι πολύ σκληρή και αντιεπαγγελματική δουλειά».
Το Κρεμλίνο ανέφερε την Παρασκευή ότι οι δυτικές υποδείξεις ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε με εντολή του Πούτιν αποτελούν «ψέμα», ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του, επικαλούμενο την ανάγκη να περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι οι μαχητές της Wagner θα παραμείνουν στη Λευκορωσία.
Ζελένσκι για Πριγκόζιν: «Δεν έχουμε σχέση με τη συντριβή του αεροσκάφους… όλοι καταλαβαίνουν ποιος έχει»
H Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο ηγέτης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, όπως τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στο Κίεβο, χθες Πέμπτη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους είπε: «Όταν η Ουκρανία μίλησε και απηύθυνε έκκληση στις χώρες του κόσμου για τα αεροπλάνα, δεν εννοούσαμε αυτό, αλλά εννοούσαμε κάτι εντελώς διαφορετικό και θέλαμε υποστήριξη. Αν και, πιθανώς, θα βοηθήσει σίγουρα και σε κάποια κατεύθυνση».
Και συνέχισε, «φωτογραφίζοντας» κι αυτός, μετά τον Μπάιντεν, τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσία: «Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτή την κατάσταση, αυτό είναι σίγουρο. Νομίζω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται ποιος έχει σχέση».