Οι Financial Times σε ανάλυσή τους υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι Oreshnik της Ρωσίας που προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία όταν χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία, κατασκευάστηκαν από εταιρείες που εξακολουθούν να βασίζονται σε προηγμένο δυτικό εξοπλισμό.
H ανάλυση των FT εντόπισε δύο κορυφαία ρωσικά ινστιτούτα, τα οποία κατονομάζονται ως κατασκευαστές του πυραύλου Oreshnik από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και τα οποία έχουν εργαζόμενους που είναι εξοικειωμένοι με συστήματα επεξεργασίας μετάλλων που κατασκευάζονται από γερμανικές και ιαπωνικές εταιρείες.
Πρόκειται για το Ινστιτούτο Θερμικής Τεχνολογίας της Μόσχας και το ινστιτούτο Sozvezdie, τα οποία χρησιμοποιούν την κρίσιμη για την παραγωγή των Oreshnik τεχνολογία του αριθμητικού ελέγχου υπολογιστών (CNC) καθώς με αυτήν τα εργοστάσια μπορούν να διαμορφώνουν υλικά με μεγάλη ακρίβεια, χρησιμοποιώντας υπολογιστές για τον έλεγχο των εργαλείων.
Η MITT, μία από τις εταιρείες που σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκεται στο Oreshnik, είναι το κορυφαίο ίδρυμα για την ανάπτυξη των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων στερεών καυσίμων. Σε διαφημίσεις που αναρτήθηκαν το 2024, η εταιρεία σημειώνει ότι «χρησιμοποιούμε συστήματα FANUC, SIEMENS, HAIDENHEIN».
Όπως σημειώνουν οι FT, το Fanuc είναι ιαπωνικό, ενώ τα άλλα δύο είναι γερμανικά συστήματα. Οι ίδιες τρεις δυτικές εταιρείες υπάρχουν σε διαφημίσεις της Sozvezdie, η οποία έχει αναφέρει ως μία από τις ειδικότητές της τα «αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου και συστήματα επικοινωνίας» για στρατιωτική χρήση.
Αν και το Κρεμλίνο προμηθεύεται αρκετά μηχανήματα μεταλλουργίας υψηλής ακρίβειας από την Κίνα, οι μηχανισμοί ελέγχου για τη λειτουργία τους εξακολουθούν να προέρχονται από τη Δύση, σημειώνεται στο δημοσίευμα των FT.
Την ίδια στιγμή, ανάλυση του Συμβουλίου Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας για ρωσική εμπορική έκθεση το 2024 έδειξε ότι οκτώ κινεζικές εταιρείες παρουσίασαν 12 μοντέλα συσκευών CNC, με 11 από τα μοντέλα να είναι εξοπλισμένα με χειριστήρια που κατασκευάστηκαν από ιαπωνικές ή γερμανικές εταιρείες.